RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ВЕЖБАЊЕТО ВЕ ПРАВИ ПОБИСТРИ
Среда, 31 Октомври 2012
Слика
НОЦЕБО - ЛОШИОТ БЛИЗНАК НА ПЛАЦЕБОТО
Четврток, 20 Септември 2012
Слика
ФУЛ МОЗОК
Вторник, 22 Март 2011
Слика
НАЈДЕПРИМИРАЧКИ ПРОФЕСИИ
Вторник, 27 Декември 2011
Слика
КАКО ЗНАЕМЕ ДЕКА НАШЕТО ТЕЛО Е НАШЕ?
Понеделник, 03 Октомври 2011
Слика
ВИСТИНАТА ЗА ИНТЕРНЕТ ЗАВИСНОСТА
Четврток, 29 Септември 2011
Слика
5 ПАТИШТА ДО СРЕЌАТА
Понеделник, 14 Март 2011
Слика
ШТО Е ПСИХОКИНЕЗА?
Среда, 05 Јануари 2011

Ако не ги изразите своите оригинални идеи, ако не го слушате сопственото битие, вие сте се издале себеси.

Роло МејПРВИОТ СЕКС ГО МЕНУВА МОЗОКОТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 20781 пати
Понеделник, 12 Декември 2011 09:20

Губењето на невиноста навистина може да биде клучен фактор за промена во животот. Сексуалниот однос е поврзан со менување на мозочната структура, барем кај мажите.

прв секс

Јапонските истражувачи испитувајќи ги малите „шилци" кои се јавуваат меѓу мозочните ќелии на глувците, откриле дека тие се многу поприсутни кај оние кои не се пареле во споредба со оние кои повеќепати се пареле. Докажано е дека овие „шилци" се смалуваат со текот на времето и потполно исчезнуваат. Истражувањето треба да помогне при пронаоѓање лек кој ќе го зголеми растот на „шилците", што би довело до зголемување на либидото.

мозок

Научникот Суарт Тобет вели дека истражувањето дава увид во тоа како промената во структурата на „шилците" придонесува за откривање на сексуалното однесување на глувците. Истото би можело да се забележи и кај поголемите цицачи, вклучувајќи ги и луѓето. Кога глувците ќе ја извршеле својата задача „шилците" се намалувале или исчезнувале. „Шилците" кои имаат микроскопски големини, можат да влијаат врз првото сексуално искуство на мажите. Одамна е познато дека неколку регии од мозокот, поврзани со сексуалното однесување, се различни кај мажите и кај жените. Истото важи и за животните.

секс

За да дознаат дали регијата на мозокот, која кај мажите е поголема, е изменета поради сексот, научниците од Универзитетот Saitama ги споредиле мозоците на машките глувци кои никогаш не се пареле со мозоците на глувците кои тоа го направиле повеќе пати. Откриено е дека бројот на мозочните „шилци" кај глувците кои не се пареле е значително поголем.

Научникот Цукхара изјави дека до намалување на бројот на „шилците" доаѓа поради бројни фактори, вклучувајќи ги и хормонските промени предизвикани од присуство на женка. Тој вели дека шилците можат да послужат за проучување на начинот на парење.

стапала

Американските научниците докажале дека животните на кои им се давани поголеми дози на сексуален хормон имаат поголем број „шилци" во своите мозоци. На женките на кои им е даван лек кој го спречува создавањето на „шилците" во мозокот, биле помалку заинтересирани за парењето.

Во иднина би можело да биде создаден лек кој го зголемува растот на „шилците" и тоа без промена на нивото на хормонот.

Научниците од Универзитетот во Калифорнија велат дека тоа може да влијае врз зголемување на сексуалните желби.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.