RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СЕРОТОНИНСКА ПРОЦЕНКА
Понеделник, 21 Март 2011
Слика
СМРТТА ВЛИЈАЕ ВРЗ ЖИВОТОТ
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
МАЈКИ И ДЕТСКА СОЦИЈАЛНОСТ
Понеделник, 06 Декември 2010
Слика
ЛАЖНА НАСМЕВКА
Четврток, 10 Март 2011
Слика
МУЗИКА И ЕМОЦИИ
Вторник, 01 Февруари 2011
Слика
ТИПОВИ КАРАКТЕРИ
Среда, 30 Март 2011
Слика
ШТО Е ТОЧНО ДЕЖА ВУ?
Сабота, 20 Ноември 2010

„Повеќето од сликите кои ги имаме за реалноста врз кои го базираме нашето однесување всушност се темелат на посакувани искуства“

Алберт БандураИНЦЕСТ PDF Печати Е-пошта
(3 гласови, просечно 4.33 од можни 5)
прочитано 10365 пати
Четврток, 29 Септември 2011 15:04

Инцестот се смета за криминално дело а исто така и за непростлив грев. Но, дали секогаш било така?

жозеф фрицл

Инцестот е еден од најголемите табу теми

Инцестот е дефинитивно еден од најтрадиционалните табу теми каде што нема простор за дебати. Не само што е табу во општеството и не само што се смета за неморален чин, исто така е противзаконско дело. На запад, ставот е дека две лица можат да имаат нормална сексуална врска само ако не се во роднинска врска. Кога ќе се спомне зборот "инцест", еве кои аргументи се разменуваат:

лот и неговите ќерки

Инцестот не е секогаш чин на педофилија, но сепак е криминално дело

Во повеќето случаи, во инцестот доминира посилниот (најчесто маж) врз послабиот (најчесто млада девојка). Сепак, не се сите врски на инцест вакви. Некои луѓе прават инцест и од љубов. Во Германија постои еден случај наречен "криминално дело без жртва". Брат и сестра формираа семејство, но беа затворени и покрај тоа што тврделе дека нивната љубов била вистинска и дека тоа што им се случило е нешто најубаво за нив и дека не било нивна вина што се заљубиле. Во секој случај, аргументот дека инцестот е секогаш чин на педофилија не е секогаш вистинит.

електрин комплекс

Инцестот во минатото не бил криминално дело, дури понекогаш луѓето биле приморани на инцест

Постојат бројни историски претпоставки дека некои луѓе биле приморани на инцест. Постојат неколку причини за тоа. Кралските семејства (како и фараонските) сакаа круната да остане во фамилијата пред се', со тоа што ќе се продолже нивната лоза. Некои го правеа тоа за да се зачува кралската крв. Сепак, ова се само претпоставки. Антрополозите, историчарите и социолозите сеуште дискутираат за овие теми и теории.

хитлер и внука му

Забраната на инцестот не е биолошка, туку психолошка категорија

Ако луѓето не беа свесни за нивните крвни врски, тие секако дека меѓусебно ќе се заљубуваа и ќе имаа сексуални односи. Постојат случаи кога таткото се заљубува во ќерката и обратно, но тоа биле случаи кога никогаш не живееле заедно. Слична е ситуацијата меѓу браќата и сестрите. Во трагедијата на Софокле – Кралот Едип го вели токму тоа – ако не сте свесни за роднинските врски или сте разделени од родителот, ваквите врски на инцест можат да се формираат несвесно.

инцест - мајка и син

Децата од врска на инцест имаат повеќе дефекти

Интересно е тоа што антрополозите ја одбиваат оваа теорија затоа што сметаат дека дефектите кај ваквите деца не се резултат на инцест или мешање на крв. Вистинската причина е тоа што тие имаат слични генетски кодови, што значи дека веројатноста да наследат генетски нарушување е двојна. Спротивно на оваа теорија, се смета дека размножувањето помеѓу роднини може да ги намали генетските дефекти кај луѓето. Така, ако децата со дефекти умираат пред да станат способни да се репродуцираат, екстремната последица од репродукцијата меѓу роднините ќе резултира со намалување на слабите гени во целата популација.

инцестно семејство

Инцестот ги "пали" некои луѓе

Забраните и табу темите придонесуваат кон популаризација на темата. Луѓето почнуваат да бараат порно филмови со врски на инцест.

Ниту една од горенаведените претпоставки не е сосема докажана, што покажува дека инцестот не се смета од страна на сите како нешто што генерално е лошо и неприфатливо. Забраната на инцестот е поставена од општеството. Сепак, секое општество се менува и се развива. Секогаш остануваат отворени прашања. Овој текст не го брани инцестот. Ова е само почетна точка за дискусија, не само за инцестот, туку за сите табу теми што ги знаеме а се плашиме да зборуваме за нив.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.