RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
10 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ОРГАЗМОТ
Среда, 26 Септември 2012
Слика
НАМИРИСАЈТЕ ГО ПАТОТ ДО СРЕЌАТА
Понеделник, 08 Ноември 2010
Слика
НАСИЛСТВО ВО ВРСКАТА
Четврток, 28 Април 2011
Слика
РАБОТНИ МЕСТА ЗА ИНТРОВЕРТНИТЕ
Среда, 12 Октомври 2011
Слика
ИЗБРИШЕТЕ ГИ ГРДИТЕ СЕЌАВАЊА
Недела, 14 Ноември 2010
Слика
СПОРТ ЗА ВАШЕ ДОБРО
Четврток, 09 Декември 2010

„Се што не иритира кај другите може да не одведе кон подобро разбирање на себеси.“

Карл Густав ЈунгКАСТРАЦИОНА АНКСИОЗНОСТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3685 пати
Вторник, 19 Април 2011 19:29

Сигурно мислите дека поимот кастрација и стравот од неа е поврзан само со машката популација, но тука грешите.

маж и жена

Така барем вели психоаналитичкиот пристап претставен од Сигмунд Фројд. Иако кастрационата анксиозност го вклучува и буквалното значење на анксиозноста која е создадена од подложувањето на момчињата на кастрација, тоа има подлабока конотација која ги вклучува и девојките (на индиректен начин). Според оваа психоаналитичка теорија, анксиозноста од кастрација кај машките доаѓа како нормален дел од развојот на младите момчиња кога забележуваат дека им недостига пенис во областна на гениталиите и тоа го поврзуваат тоа со кастрацијата. Тие се убедуваат себеси дека ова е форма на казна која беше наменета за девојките. Затоа се создава кастрациона анксиозност, при што тие се плашат дека како резултат на казната ќе ги изгубат гениталиите. Оваа теорија не е ограничена само на овој аспект, туку е и меѓусебно поврзана со неколку други. Во оваа статија, ние ќе се обидеме подетално да разбереме што е кастрационата анксиозност.

фалусен симбол

Фројдовата кастрациона анксиозност

Дефиницијата за кастрациона анскиозност јасно тврди дека буквалниот или фигуративниот страв или подложноста на кастрација или стравот од губење на моќта на сексуалното функционирање преку губењето на гениталиите. Фројд има поинаков пристап од овој, пристап во кој не е избегнат елементот на шокирање. Да го разбереме ова подетално во остатокот од статијата.

Фројд

Фази на развој

Сигмунд Фројд вели дека како што се развива детето, поминува низ одредени фази на психосексуалне развој. Овие фази Фројд ги именуваше според телесните делов за кои се извор на сатисфакција на таа возраст. Неспособноста да се дојде до задоволување води до конфликти. Сатисфакцијата или фрустрацијата (при што потребите не се задоволуваат) го одредуваат типот на личност која ќе се развие кај детето кога ќе порасне. Овие стадиуми се класификувани на следниот начин:

  • Орална фаза - Во која најважниот телесен орган е устата, а водечка потреба е да се потребите на устата.
  • Анална фаза - Анусот е најважниот орган и задоволувањето на аналните потреби е најважно.
  • Фалусна фаза - Гениталиите се најважниот телесен дел и нивната сатисфакција е најважна.
  • Латентна фаза - Сексуалните потреби се латентни и се канализираат во асексуални активност.
  • Генитална фаза - Фаза која се јавува во пубертетот и води до фокусирање на гениталиите и развојот на врските со спротивниот пол.

страв од кастрација

Фалусна фаза

Од разните Фројдови фази на развој, Сигмунд Фројд особено се фокусира на фалусната фаза. Тој вели дека ова е период на поставува на сексуалноста кај двата пола. И во оваа фаза се создава стравот од кастрација.

Фалусната фаза се врти околу гениталиите при што тие стануваат примарен фокус на задоволство и сатисфакција. Како што рековме претходно, кастрационата анксиозност се создава кога момчињата сфаќаат дека девојките немаат пенис и дека го немаат бидејќи биле казнети поради нешто. Но, како се развива овој страв? Фазата се карактеризира со два многу важни конфликти - Едиповиот комплекс и Електра комплексот.

Едиповиот комплекс се јавува кога момчињата почуваат да развиваат несвесни сексуални чувства и ги насочуваат кон мајката. Но, бидејќи нивниот татко е веќе со мајката, тој не може да направи ништо и развива страв дека ако се разоткрие, казната бидејќи чувствува привлечност кон мајката ќе биде кастрација. Затоа го прави она што го прави најдобро и започнува да го имитира таткото. Вака започнува да ги учи карактеристиките на мажот. Исто така, Фројд вели дека интензивниот страв на кастрациона анксиозност се базира и на машкиот страв дека подлегнувањето на кастрација ќе ги направи повеќе како женски и како резултат на тоа, со помала вредност од мажите.

Едипов комплекс

Електра комплексот ги опфаќа конфликтите низ кои поминува девојката кога започнува да чувствува несвесна сексуална привлечност кон нејзиниот татко, но бидејќи е присутна мајка и, таа не можи да направи ништо во врска со тоа. Згора на тоа, таа е убедена дека нема пенис бидејќи тој и бил отсечен како форма на казна од страна на мајка и. Затоа таа развива “завист за пенис” која, во теорија, е спротивно на кастрационата анксиозност. Бидејќи таа не може да биде со својот татко, започнува да ја имитира нејзината мајка и учи како да биде жена.

Кастрационата анксиозност е една од најшокантните и најпотенцираните теории во психологијата која беше предложена од Сигмунд Фројд. Дали верувате во неа или не и колку ја прифаќате претставува личен избор на секоја индивидуа. За мнозинството, овие теории биле и секогаш ќе бидат сомнителни.

Електра комплекс

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.