RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КАКО ДА ИМ ПРОСТИТЕ НА ДРУГИТЕ?
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
ЖЕНСКА МЕМОРИЈА
Недела, 23 Јануари 2011
Слика
6 ПРАВИЛА ЗА ОДЛИЧЕН СЕКС
Четврток, 20 Јануари 2011
Слика
ВЕДСКА КУЛТУРА
Среда, 03 Август 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011

Постигнувањето во општеството се проценува со погрешно дефинираниот критериум според кој принудно сте ставени во позиција другите да ви определуваат колку сте успешни.

Алберт БандураМАШКИ ДОМАЌИНЛАК PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2597 пати
Вторник, 23 Ноември 2010 19:24

Дали вашиот сопруг ви помага околу децата и домашните обврски? Не? Еве каква е ситуацијата во останатиот дел од светот.

татко со количка

Во нова студија презентирана на годишната конференција на "Современи Семејства"  докторите Ориел Саливен и Скот Колтрејн велат дека претходната литература која ја обработува проблематиката на придонесот на мажите во домот оперираше со "наивна" претпоставка дека на припадниците на посилниот пол ќе им требаат помалку од 40 години да научат да си ги собираат чорапите и да се грижат за децата како што тоа го прават нивните сопруги.

татко готви

Саливен и Колтрејн решија да проверат дали воопшто нешто се изменило во однос на старите студии. Нивните анализи покажаа дека придонесот на мажите во домот и одгледувањето на децата се зголемил од 15 на 30%. Претворено во домашни обврски и задачи, тоа значи дека тие "работат" два часа помалку од нивните мајки во 1965 година. Не е спомнато дали овие 30% се однесуваат на денови, недели или месеци.

татко усисува

Охрабрувачки е тоа што во периодот помеѓу 1965 и 2003 година мажите го го зголемија за три пати времето кое го поминуваат со нивните деца. "Денес татковците во домаќинства со двајца родители поминуваат повеќе време со децата отколку што е забележано во целата досегашна историја на собирање податоци во врска со оваа проблематика." Да биде уште подобро, ова прераснува во меѓународен тренд кој не е присутен само во САД, туку во уште дваесеттина индустријализирани земји.

вработена мајка

Овие наоди не се битни само за младите парови и нивните нови радикални гледишта во врска со еднаквоста во бракот. Истражувачите соопштија дека колку подолго мајката е вработена, толку повеќе таткото придонесува во домашните обврски и околу децата.

татко со деца

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.