RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Слика
КАРАКТЕР И ПЛОДНОСТ
Среда, 09 Февруари 2011
Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА ДОПИРОТ
Понеделник, 26 Декември 2011
Слика
МУНЧХАУЗЕН СИНДРОМ
Петок, 05 Август 2011
Слика
БЕЗ МНОГУ ШАРЕНИЛО
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
6 ЧЕКОРИ ДО ПОГОЛЕМА САМОДОВЕРБА
Вторник, 08 Ноември 2011

Единствените нормални луѓе се оние кои што не сте ги запознале добро.

Алфред АдлерСИНДРОМ НА РОДИТЕЛСКА ОДБИВНОСТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 6473 пати
Вторник, 18 Октомври 2011 00:00

Синдром на родителска одбивност е термин кој е измислен од страна на форензичкиот психијатар Ричард Гарднер за...

дете растргнато меѓу родителите

...да се објасне феноменот кој тој го просведочил кога децата застануваат против еден родител, најчесто како резултат на развод или лоша пресуда после разводот. Тој го објаснува синдромот на родителска одбивност како "нарушување кое се појавува во текот на расправиите поврзани со старателството врз детето. Првите знаци на овој синдром се одбивност на детето кон едниот родител, што е вушност кампања која нема никакво оправдување. Овој синдром се појавува како резултат на самото "перење на мозокот" што го прави едниот родител на детето и самиот став на детето кон другиот родител."

мајка и ќерки

Кои се симптомите на синдромот на родителска одбивност?

Синдром е всушност комбинација на симтоми кои наведуваат на иста болест. Осумте симптоми на синдромот на родителска одбивност се појавуваат кај детето кое успеало сосема да се оддалече од едниот родител. Ако има повеќе од основните осум симптоми, тогаш синдромот на родителска одбивност почнува да станува сериозен. Еве ги осумте симптоми:

татко и бебе

1. Омаловажување на едниот родител;

2. Недостиг на реални причини за омраза;

3. Целосна сигурност во сопствениот став;

4. Појава на феноменот "независно размислување";

5. Загриженост кај родителот кој е цел на одбивноста;

6. Одсуство на било какво чувство на вина за лошото однесување кон едниот родител;

7. Однесување според однапред смислен план;

8. Ширење на омразата и кон останатиот дел од семејството на родителот.

семејство

Во поблагата фаза на синдромот на родителска одбивност се присутни сите осум синдроми освен сигурноста во ставот и одсуството на вина за лошото однесување кон родителот.

Како што детето преминува кон фазата на умерено присуство на синдромот, шесте симптоми значително се зајакнуваат а останатите два постепено се појавуваат. Кога синдромот е во висока фаза, сите сипмтоми се прикажуваат прилично интензивно. Со други зборови, при алармантна фаза на синдромот, детето го губи чувството на грижа кон родителот. Овој момент во целото нарушување е најчесто клучен за дијагностицирање сериозна фаза на синдромот.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.