RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПРЕИСТОРИСКО СМЕЕЊЕ
Вторник, 21 Декември 2010
Слика
ПРОЗОРЕЦ КОН ИНТИМАТА
Петок, 08 Март 2013
Слика
ДОБРИТЕ МОМЦИ СЕ "ИН"
Вторник, 07 Декември 2010
Слика
ЗА СРЕЌНИ ПРАЗНИЦИ
Среда, 05 Јануари 2011
Слика
ПОМАЛ IQ ЗА САМОУБИСТВО
Понеделник, 31 Јануари 2011
Слика
ПРОШЕТКА ЗА МЕМОРИЈА
Вторник, 15 Март 2011
Слика
ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
Четврток, 14 Февруари 2013
Слика
БЕЗ РЕПРИЗИ, МОЛАМ
Четврток, 16 Декември 2010
Слика
АЈДЕ ДА СИ ИГРАМЕ
Четврток, 14 Април 2011

Разумот е како некоја јавна тајна која може да стане позната на секого во секое време; тоа е она тивко место каде што секој може да влезе преку својата мисла.

Карл ЈасперсПРИЈАТЕЛСКИ ВРСКИ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 4459 пати
Понеделник, 18 Април 2011 12:27

Како се однесува вашиот најдобар пријател во разни ситуации? Според едно ново истражување, ако не ги знаете овие одговори – можеби врската меѓу вас е разнишана.

пријатели

Постојат многу начини да го научите карактерот на луѓето. Можете да кажете “таа е многу дружељубива” или “таа речиси секогаш е насмеана”. Исто така, можете да знаете како вашите пријатели би се однесувале во одредени ситуации и како би реагирале на однесувањето на другите. „Ова е еден детален начин на разбирањето на карактерот,“ – вели Черити А. Фрисен. „Можете и да знаете дека една личност е екстровертна кога е излезена со пријателите но поповлечена кога се наоѓа меѓу непознати луѓе.“ Како една личност се однесува во одредени ситуации? Фрисен ова го нарекува “ако-тогаш профил” на личноста.

другарки

За ова истражување волонтираа студенти. Секој студент со себе носеше свој пријател. Потоа, секој од испитаниците пополнуваа анкета. Одговараа на прашања за однесувањата кои тие ги сметаат за напорни. Еден пример беше зборот “скептицизам” – кога некој премногу не верува во некој податок што ќе го слушне, кога постојано ги преиспитува работите што се општо прифатени такви какви што се, или кога ваквите лица се тешки за убедување. На листата ги имаше и зборовите “наивност”, “социјална повлеченост”, “социјална храброст”, “перфекционизам”, “заборавеност” и уште неколку други. За секој вид на однесување, секој одговараше како тоа однесување влијае врз нив и врз нивниот пријател.

пријателство

Некои од испитаниците точно знаеја како би се однесувале нивните пријатели, други немаа поим. И тука се покажа разликата во пријателската врска. Луѓето кои знаеја како би се однесувале нивните пријатели имаа поблиски врски со нив, имале помалку расправии и помалку фрустрации во целото пријателство. „Ако сум блиска со некого, навистина можам да го замислам нивниот “ако-тогаш профил” , а со тоа ќе си го потврдам моето пријателство,“ – вели Фрисен.

другари

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.