RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЛЕКОВИТА МУЗИКА
Четврток, 03 Февруари 2011
Слика
ХУМАНИСТИЧКИ ПРИСТАП
Понеделник, 02 Мај 2011
Слика
ПАРИТЕ НЕ НОСАТ СРЕЌА
Среда, 12 Јануари 2011
Слика
СЕКСУАЛНА АНОРЕКСИЈА
Четврток, 08 Август 2013
Слика
ВЕРУВАТЕ ЛИ ВО РЕИНКАРНАЦИЈА?
Четврток, 03 Февруари 2011
Слика
ЛЕКОВИ - ДА ИЛИ НЕ?
Среда, 20 Април 2011
Слика
ДУШО, СЕ СМРЗНАВ
Четврток, 17 Март 2011
Слика
СКРИЕНА ИЛИ МАСКИРАНА ДЕПРЕСИЈА
Вторник, 03 Септември 2013
Слика
НАМИРИСАЈТЕ ГО СТРАВОТ
Сабота, 11 Декември 2010

Има еден  многу чуден парадокс, дури кога ќе се прифатам себеси за таков каков што сум, дури тогаш можам да се променам.

Карл РоџерсУБАВИНА ЗА ПОДОБРА ПРОЦЕНКА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3377 пати
Понеделник, 28 Февруари 2011 21:03

Според студијата на Универзитетот во Бритиш Колумбија, луѓето се склони поточно да ги идентификуваат карактеристиките на луѓето кои се физички поатрактивни од другите.

атрактивна жена

Додека претходното истражување покажа дека луѓето имаат тенденција да ги гледаат атрактивните луѓе како поинтелигентни, подружељубиви и покомпетентни од останатите, студијата, објавена во списанието Psychological Science, потврдува дека луѓето обрнуваат поголемо внимание на оние кои ги забележуваат како поатрактивни. Професорот Џереми Бјешанц од оделот за психологија на УБК, докторантот Лорен Хјумен и дипломецот Џеневиев Лоренцо почнаа да утврдуваат дали индивидуалната привлечност има влијание врз способноста на другите луѓе за точно одредување на нивната личност.

грда жена

 

Околу 75 машки и женски учесници беа поделени во групи од 5-11 луѓе за три минутни еден на еден разговори. Учесниците ја проценуваа физичката привлечност на партнерите после секоја интеракција, како и петте основни карактеристики на личноста:

  • отвореност
  • совесност
  • ектравертност
  • толерантност
  • невротичност

Учесниците ги проценуваа и своите личности.

Мерилин Менсон

Џереми Бјешанц вели дека истражувачите беа способни да ја одредат прецизноста на перцепциите на луѓето преку споредување на меѓусебните проценки за карактеристиките на луѓето со начинот на проценување на сопствените карактеристики. Тој додаде дека беа превземени чекори на контрола поради склоноста за позитивна самопроцена. Не е изненадувачки податокот дека учесниците покажаа глобална склоност за позитивна процена на луѓето кои ги сметаа за привлечни, но исто така го идентификуваа “поврзаниот редослед” на карактеристиките на личноста кај атрактивните учесници многу поточно отколу кај другите. Учесниците претежно се согласуваа за ‘привлечноста’, но и тогаш кога не се согласуваа беа најдобри во идентификување на личностите на луѓето кои самите се сметаа за атрактивни.

колаж

Според Џереми Бјешанц:

“Доколку луѓето сметаат дека Џејн е убава, организирана и на некој начин великодушна, тогаш ќе ја гледаат како поорганизиран и повеликодушна отколку што навистина е. Покрај оваа пристрасност, нашето истражување покажува дека луѓето исто така точно ќе го одредат релативниот распоред на карактеристиките на личност на Џејн - дека е поорганизирана отколку великодушна - подобро од другите кои ги сметаат за понеатрактивни.”

убав маж

Луѓето обрнуваат поголемо внимание на убавите луѓе од повеќе причини, вклучувајќи љубопитност, романтичен интерес или желба за пријателство или социјален статус, според истражувачите. Констатирајќи дека студијата се фокусира на првата импресија на личноста во социјални ситуации, како коктел забави, Џереми Бјешанц вели:

“Не само што им судиме на книгите според кориците, туку ги читаме оние чии корици се убави со поголемо внимание отколку другите.”

Џорџ Клуни

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.