RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ДОБРИОТ ПАРТНЕР Е И ДОБАР РОДИТЕЛ
Понеделник, 10 Декември 2012
Слика
ЗОШТО СМЕ СИТЕ ЛУДИ
Вторник, 23 Ноември 2010
Слика
УБАВИ, А ДИСКРИМИНИРАНИ
Четврток, 24 Февруари 2011
Слика
БИДЕТЕ ФИНИ
Вторник, 01 Март 2011
Слика
РОБОТ НА ИДНИНАТА
Вторник, 07 Декември 2010
Слика
ТРОШЕЊЕ ЗА ПРЕСТИЖ
Понеделник, 31 Јануари 2011
Слика
БИДЕТЕ ЗАФАТЕНИ
Четврток, 17 Февруари 2011
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
ИНТЕРПЕРСОНАЛНА ПРОЕКЦИЈА
Понеделник, 18 Април 2011

„Кој гледа нанадвор, сонува. Кој гледа навнатре, се буди“

Карл ЈунгСО ЖЕНСКИ МУАБЕТ ДО ДЕПРЕСИЈА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3526 пати
Среда, 23 Февруари 2011 22:16

Прекумерните дискусии за животните проблеми имаат негативно влијание врз емоционалната состојба кај девојките кои лесно стануваат склони кон анксиозност и депресија.

женски муабет

Аманда Џ. Роуз, Венди Карлсон и Ерика М. Вокер, направија шестмесечно истражување врз 813 девојчиња и момчиња од трето, петто, седмо одделение и прва година за да ги анализираат добрите и лошите страни на другарските разговори. Податоците покажаа дека ваквите разговори го зацврстуваат другарството, меѓутоа, кај девојчињата исто така беа забележани симптоми на депресија и анксиозност кои понатаму водеа кон потреба за дополнителни разговори.

депресија

Аманда Џ. Роуз, водечки автор на истражувањето и професор по психологија, вели:

„Сипмтомите на анксиозност (а со тоа, зголеменото ниво на грижи) и имањето на вистински пријател за дискусија може да ја зголеми потребата за натамошен разговор.“

Истражувачите сметаат дека потребата за разговор е поистакната кај девојчињата бидејќи тие многу поемотивно ги доживуваат проблемите во споредба со момчињата, и често ја преземаат целата одговорност за било кој неуспех врз нивниот грб.

разговор

Аманда Џ. Роуз вели:

„Резултатите се интересни бидејќи за време на вакви разговори, женските бараат и даваат позитивна поддршка. Од друга страна, тие само им го зголемуваат чувството на депресија.“

депресивна жена

Истражувачите предупредуваат на ризикот од “потпаѓање под влијание на лажна сигурност” кај младите луѓе, особено кај девојките кои им даваат поддршка и утеха на своите другарки. Други истражувања посочуваат дека младината е социјално изолирана, но ова истражување го посочува ризикот од појава на депресија во случаи кога другарствата се базираат на рутински другарски разговори.

муабет

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.