RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПЕСИМИСТИ И ОПТИМИСТИ
Среда, 14 Септември 2011
Слика
И МАЖИТЕ МОЖАТ ДА ДОЈАТ?!?
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
СЛИКИ АНАЛГЕТИЦИ
Среда, 09 Март 2011
Слика
ВЕДСКА КУЛТУРА
Среда, 03 Август 2011
Слика
ЛИЧНОСНИ ТИПОВИ А Б Ц Д
Понеделник, 30 Септември 2013
Слика
ЦВРСТО МАШКО ПРИЈАТЕЛСТВО
Вторник, 14 Декември 2010
Слика
ВИЕ И ВАШИОТ ОФИС
Понеделник, 17 Јануари 2011

Единствените нормални луѓе се оние кои што не сте ги запознале добро.

Алфред АдлерОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА PDF Печати Е-пошта
(3 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 27090 пати
Четврток, 09 Декември 2010 00:58

Вашите очи оддаваат дали сте повлечени, екстровертни, импулсивни или пак смирени.

поглед

Метс Ларсон, дипломец по психологија на Оребро Универзитетот во Шведска неодамна спроведе истражување во кое тврди дека очната зеница може да ни каже каков е некој како личност. Ларсон ги фотографираше очите на 428 волонтери и спроведе стандарден тест на личноста.

Тој потоа броеше колку често се појавуваат крипти (криви  линии кои излегуваат од зеницата ) и бразди (кружни линии околку надворешниот раб на зеницата). Тој откри дека намалената фреквенција на бразди беше во голема мерка поврзана со  толерантност, топлина, доверба и позитивни емоции, додека пак поизразените и подолги бразди беа поврзани со импулсивност.

очни бразди

Неговите резултати можеби изгледаат чудни, но Ларсон забележува дека поранешните студии слабо ги поврзуваа потемните очи со поголема екстровертност, невротичност и социјабилност, иако се чини дека ваквите ефекти изчезнуваат по детството. И, додава тој, мозочниот и очниот развој се блиско поврзани кај неродените деца, така да појавата на поизразени очни карактеристики може воедно да биде поврзана со шеми на мозочни разлики.

кафеави очи

На пример, Ларсон посочува на генот наречен PAX6, кој го контролира растежот на ткивото на зеницата. Интригирачки, мутациите кај  PAX6 се исто така поврзани со прилично невообичаено однесување, каде што спаѓаат слабата контрола на импулсите и абнормалностите во асоцираните мозочни структури, како левиот цингуларен кортекс. Сепак, предупредува Ларсон, доколку гледате длабоко во очите на луѓето, тие нема да ви пружат непогрешливи информации за нивниот карактер. "Ние само ги гледавме групните ефекти", вели тој. "Не е можно да се опише карактерот на една личност од нашите податоци. "

око

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.