RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
МУНЧХАУЗЕН СИНДРОМ
Петок, 05 Август 2011
Слика
ОПТИМИСТИТЕ ЖИВЕАТ ПОДОЛГО
Четврток, 31 Мај 2012
Слика
ВИЕ И ВАШАТА КРИМИ СЕРИЈА
Понеделник, 28 Февруари 2011
Слика
10 ДЕЛОВНИ ГРЕВОВИ
Вторник, 04 Јануари 2011
Слика
ЕМОЦИИ И ДЕМЕНЦИЈА
Вторник, 15 Март 2011
Слика
И-МЕЈЛОВИТЕ НЕ ЛАЖАТ (ТОЛКУ МНОГУ)
Понеделник, 01 Ноември 2010
Слика
СПРАВЕТЕ СЕ СО СТРЕСОТ НА РАБОТА
Понеделник, 17 Октомври 2011

„Цивилизацијата започна кога за прв пат некој гневен човек фрли збор наместо камен“

Зигмунд ФројдДЕЦАТА ДОБРО ЈА РАЗБИРААТ КОРИСТА ОД ПОЗИТИВНО МИСЛЕЊЕ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 5945 пати
Сабота, 24 Декември 2011 14:06

Едно ново истражување открива дека децата добро разбираат дека  позитивното мислење може да и помогне на индивидуата да се чувствува подобро.

деца скокаат

Овој факт може да им биде поттик на родителите да го стимулираат оптимизмот кај нивните деца и да им покажат како ваквото однесување им ги подобрува емоциите.
Во истражувањето биле вклучени 90 деца на возраст од 5 до 10 години. Тие слушале 6 илустрирани приказни во кои два од ликовите ја чувствуваат истата емоција по доживувањето на нешто позитивно (како на пример добивањето на ново кученце), негативно (истурање на млеко), или амбивалентно (средба со нов учител).

учителка деца

Следејќи го секое искуство, еден од ликовите има одвоена оптимистичка мисла, ставајќи го случувањето во позитивен контекст, а другиот има одвоена негативна мисла, која го става случувањето во негативен контекст. Истражувачите ги опишуваат мислите вербално и потоа ги прашуваат децата да ги проценат емоциите на секој од ликовите посебно, како и да дадат објаснување за неговите емоции.

учителка дете

Дури и петгодишните деца предвиделе дека луѓето ќе се чувствуваат подобро ако нивната мисла била позитивна ( во споредба со тоа ако имале негативна мисла).
Уште повеќе, децата покажале извонредно силен увид за влијанието на позитивните во споредба со негативните мисли во двосмислените ситуации. Како што станувале постари бележеле значаен развој во нивното разбирање за врската емоција-чувство.

деца читаат

Истражувањето исто така покажало дека децата (како впрочем и возрасните) имаат потешкотија во разбирањето како позитивното мислење може да крене нечиј дух во ситуација во која се случуваат негативни настани – како на пример ако паднете и се повредите. Кога требало да се справат со ваква ситуација, нивото на надеж и оптимизам кај децата играло улога во нивната способност да ја разберат моќта на позитивното мислење, но ставот на родителите во врска со таа ситуација играл уште поголема улога.

мајка зборува на дете

„Најсилниот предиктор за знаењето на децата за користа од позитивното мислење – покрај возраста – не било сопственото ниво на надеж и оптимизам кај детето, туку нивото на нивните родители“, изјавува водачот на студијата Др. Кристи Бамфорд. Резултатите укажуваат на улогата на родителите кога на децата треба да им се помогне да научат како да го искористат позитивното мислење за да се чувствуваат подобро кога нешто лошо ќе им се случи, нотира Бамфорд. „Накратко, родителите се тие кои што треба да го моделираат својот поглед кон посветлата страна“ – завршува Бамфорд.

татко и син

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.