RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
МАЈКИТЕ НА БЛИЗНАЦИТЕ ЖИВЕАТ ПОДОЛГО
Понеделник, 12 Септември 2011
Слика
УСПЕШНО ПСИХОЛОШКО СОВЕТУВАЊЕ
Сабота, 01 Октомври 2011
Слика
СТРАВ ОД МАТЕМАТИКА
Четврток, 01 Септември 2011
Слика
ХИПЕРСОМНИЈА
Вторник, 20 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ДЕЛОВНИ ПОДАРОЦИ
Понеделник, 27 Декември 2010
Слика
СЛИКИ АНАЛГЕТИЦИ
Среда, 09 Март 2011

„Токму она што го знаеме е тоа што не спречува да научиме нешто“

Клод БернардИСПЛАЧЕТЕ СЕ, ЗДРАВО Е! PDF Печати Е-пошта
(5 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 11372 пати
Петок, 16 Декември 2011 09:59

Каква е здравствената корист од плачењето?...

маж плачи

Доказите укажуваат дека испуштањето на солзи ја намалува алергијата и ја ублажува болката кај реуматоидниот артритис.

Јапонската студија со пациенти кои болуваат од реуматоиден артритис открила дека оние кои плачат чувствуваат помалку болка и имаат помали симптоми за разлика од оние кои се воздржуваат.

девојка со вино и телефон

Тестирањето на крвта веднаш по плачењето покажало дека нивото на природните имунолошки хемикалии кои инаку ја влошуваат оваа болест, ги имало помалку и овие пациенти подобро ја контролираат болеста.

Многу експерти велеле дека ова е доказ дека солзите се природна одбрана на телото против хормоните на стресот кои би можеле да му наштетат на телото.

Плачењето е проследено со зголемена активност во парасимпатичниот нервен систем, а негова работа е да го смири телото по некое стресно случување и да ја забави работата на срцето.

статуа со солза

Кога плачат жените, а кога мажите?

"Не пишано правило е дека жените плачат повеќе, но сепак и двата пола плачат подеднакво во текот на големи животни случувања, како што е жалењето за некој што починал.", објаснил проф. Ад Вингерхотс, психолог и експерт на подрачјето за плачење.

Меѓутоа, ако се споредат со жените, мажите почесто плачат за позитивни случувања, додека женските солзи почесто се појавуваат за оние негативните. За оваа разлика експертите ги обвинуваат хормоните. Имено тестостеронот ја поттиснува потребата за плачење, додека женскиот хормон пролактин поттикнува сочувство и солзи.

жена плаче

Професорот Вингерхотс вели дека на количината на солзите влијае способноста да сочувствувате и невротичноста. Колку е поневротично лицето толку повеќе ќе биде чувствително на чувствата на другите луѓе и лесно ќе заплаче.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.