RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
НИЗОК КОРТИЗОЛ = АНТИСОЦИЈАЛНОСТ
Вторник, 02 Ноември 2010
Слика
ЖИВОТ ИЛИ СМРТ
Четврток, 15 Декември 2011
Слика
ЛИБЕРАЛИ ИЛИ КОНЗЕРВАТИВЦИ?
Понеделник, 11 Јули 2011
Слика
ОПАСНОСТА ОД КОНТРОЛИРАЧКИ ЛИЧНОСТИ
Понеделник, 14 Јануари 2013
Слика
НИ БОЛКА НИ МИРИС
Среда, 13 Април 2011
Слика
СТАРОСТ - ГРДОСТ
Петок, 15 Јули 2011
Слика
СО СТАРОСТА ДОАЃА МУДРОСТА
Среда, 12 Октомври 2011

Несреќата најдобро се дефинира како разлика помеѓу нашите таленти и нашите очекувања.

Едвард де БоноСРАМЕЖЛИВЦИТЕ УМИРААТ МЛАДИ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2737 пати
Понеделник, 01 Ноември 2010 17:35

На интровертните луѓе им е навистина тешко: Се препотуваат кога треба да држат говор; кога останатите танцуваат тие се повлекуваат кон ѕидовите. И, вели психологот Соња Кавигели од Универзитетот во Чикаго, тие можат да живеат покусо од нивните дружељубиви врсници.

срамежлива девојка

Нејзините експерименти со стаорци се први кои поврзуваат особина карактеристична за детството со  зголемен ризик од прерана смрт.

За да се појасни врската помеѓу "неофобија"- страв од новини поврзан со срамежливост кај луѓето и животните - и животниот век, Кавигели и нејзиниот тим класификуваа машки бебиња стаорци врз база на нивната реакција на непознати предмети. Додека нормалните животни веднаш стапија во интеракција со новите објекти, оние стаорци кои беа идентификувани како неофобични исплашено се повлекуваа и поретко ги допираа предметите.

заиграни стаорци

Подоцнежното набљудување покажа дека неофобичните животни имаа повисоко ниво на стресни хормони познати како глукокортикоиди како одговор на експерименталните предизвици. Кавигели се сомнева дека зголеменото ниво на хормони го зема својот данок врз здравјето на животните. "Знаеме дека постои взаемно дејство помеѓу стресните хормони и имунолошкиот систем," вели таа.

срамежлив стаорец

Како и да е, помеѓу луѓето, срамежливите можеби не се во толку  неповолна позиција, тврди Кавигели. Нејзините стаорци беа тестирани во контролирана лабораториска околина, каде одсуството на страв нема свои слаби точки. Во светот на луѓето, личностите кои ги привлекуваат новини може да имаат хазардерски склоности што ја зголемува веројатноста да умрат како резултат на разни незгоди, за разлика од срамежливите. "Можеби ќе видите штетни последици кај срамежливите луѓе посебно при крајот на животот," вели таа. "Но во најдобрите години, всушност може да добиете спротивен ефект."

хазардерство

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.