RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ШТО НЕ ПРАВИ НАЈСРЕЌНИ?
Понеделник, 28 Ноември 2011
Слика
ДЕЦА ЗА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА
Петок, 18 Март 2011
Слика
НАРЦИСОТ НЕ ТРПИ КРИТИКА
Сабота, 25 Декември 2010
Слика
КОЛКУ ЈАЗИЦИ ЗНАЕТЕ?
Четврток, 02 Декември 2010
Слика
ТРКА ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈАТА
Среда, 30 Ноември 2011
Слика
КАРАКТЕР, ШТО Е ТОА?
Среда, 23 Март 2011
Слика
СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО ВРЗ МАЖИ
Среда, 24 Август 2011
Слика
НЕ СЕ ВОЗДРЖУВАЈТЕ
Четврток, 21 Април 2011

„ Незрелата љубов вели: 'Те сакам затоа што ми требаш';

Зрелата љубов вели: 'Ми требаш затоа што те сакам'. “

Ерих ФромБЕЗ РЕПРИЗИ, МОЛАМ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3063 пати
Четврток, 16 Декември 2010 00:11

Зошто луѓето тврдат дека не би сакале да ги повторат најдрагите моменти од својот живот?

меден месец

Тој незаборавен меден месец има посебно место во вашето сеќавање – толку посебно, што не сакате да го повторите. Нова студија во "Journal of Consumer Research" тврди дека луѓето кон своите убави сеќавања се однесуваат како кон нешто што треба да се зачува по секоја цена.

"Кога беа запрашани дали посакуваат да се вратат на место на кое поминале "исклучително посебни" мигови или пак "пријатен, но не многу посебен одмор или вечерно излегување, луѓето повеќе посакуваа да се вратат на место каде што имале пријатно, но не и посебно искуство", велат авторите Гал Зауберман (Универзитетот во Пенсилванија), Ребека К. Ратнер (Универзитетот во Мериленд) и Б. Куј Ким (Универзитетот во Пенсилванија).

незаборавен одмор

Истражувачите велат дека учесниците не сакаа да ги расипат свите сеќавања на посебни настани. Освен ако научниците не ги убедија дека вторите искуства ќе бидат многу слични на првобитните, тие преплашено одбиваа да ги повторат.

Студијата исто така ги истражуваше мотивациите зад купувањето сувенири, познати во  истражувањето како "мемориски покажувачи". На пример, поголем број учесници изјавија дека повеќе би сакале да поседуваат це-де од нивната омилена група отколку скулптура од Мајанската цивилизација, освен ако веќе имале посебно патување до урнатините на храмовите на Маите. "Оние кои земаа во предвид едноставно и пријатно патување – на пример, со сончево време, читање на плажа, но без некакви посебни искуства – немаа никаква потреба да се здобијат со работи за кои сметаа дека ќе ги присетат на доживеаното искуство."

купување сувенири

"Оваа желба да се заштитат сеќавањата на значајни искуства се појавуваше дури и кога учесниците сметаа дека овие искуства ќе бидат повеќе вредни за присетување отколку што би биле секојдневните искуства," заклучуваат авторите.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.