RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЕМОЦИОНАЛНИ ВАМПИРИ
Петок, 12 Јули 2013
Слика
ОГРАНИЧЕН ИЗБОР - ЛОШИ ОДЛУКИ
Понеделник, 12 Март 2012
Слика
САМОУБИСТВОТО КАЈ МАЛИТЕ ДЕЦА
Понеделник, 17 Октомври 2011
Слика
СВЕСНИ БЕБИЊА
Понеделник, 18 Јули 2011
Слика
ЛАЖНА НАСМЕВКА
Четврток, 10 Март 2011
Слика
ГРУПИТЕ ВЕ ОГЛУПУВААТ!?
Вторник, 21 Февруари 2012
Слика
ДОКТОРИТЕ БЕЗ ЧУВСТВА?
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
НЕ ВЕРУВАЈТЕ НА ГЛАДЕН МАЈМУН
Среда, 01 Декември 2010
Слика
ГЛЕДАЈ, НО НЕ ДОПИРАЈ
Четврток, 04 Ноември 2010

'Крикот' е секогаш само тоа - бука, а не музика.

Карл Густав ЈунгПСИХОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА КОНТРОЛА НА БОЛКАТА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 9014 пати
Вторник, 06 Декември 2011 10:41

Ослободете се од болката без земање на медикаменти и примена на хирушки зафати...

болка во стомакот

Според Маркс и соработниците, постојат неколку стратегии кои се однесуваат на справувањето со болката кои вклучуваат бихејвиорални, когнитивни, когнитивно-бихејвиорални, физички и фармацевтски пристапи. Бихејвиоралните стратегии ги опфаќаат компонентите од класичното и оперативното условување, постепено вежбање, релаксација, биофидбек и автоген тренинг. Особено, параметрите на условување за бихејвиоралните пристапи кон управувањето со болката може да ја вклучуваат инклузијата на позитивното или негативното засилување. Сепак, овие бихејвиорани методологии се покажаа како поприменливи за краткорочен успех отколку за контингентен успех. Понатаму, додека факторите на условување, стратегии на постепено вежбање, релаксација и фидбек се покажаа како корисни, се верува дека тие се поефективни кога се користат заедно со други методи за управување со болката.

медитација

Когнитивни методи за контрола на болката

Когнитивните стратегии заземаат интрапсихички пристап кон справувањето со болката и промовираат идентификација и концептуелизација на мислите и нивните врски со доживеаната болка. Когнитивните стратегии нудат управување со болката во форма на когнитивни вештини за справување како дистракција, медитација, сликовите излагање и позитивно саморазговарање. Додека овие стратегии го поттикнуваат чувството на самоефикасност на индивидуата, го преокупираат и го развлекуваат умот со пријатни мисли, и промовираат опуштена состојба на умот, се верува дека единствениот фокус на контролирана когниција насочена кон неконтролираната болка може да ги намали вредните аспекти од животот на личноста.

болка во грбот

Когнитивно-бихејвиорална терапија и контрола на болката

Когнитивно-бихејвиоралната терапија се покажа како значително ефикасно средство кога станува збор за справување со болката како и со бројни други растројства како анксиозност, ПТСП, депресија и сложени растројства. Когнитивно-бихејвиоралните пристапи кон управувањето со болката ги вмрежуваат когнитивните и бихејвиоралните стратегии во двонасочен пал за напад при што промовира интрапсихички стратегии за справување како и форми на условување и засилување со посебен акцент врз управувањето со стресот.

физиотерапија

Физички пристапи кон контролата на болка

Физичките пристапи кон управувањето со болката се засегнати со сензорната манипулација и контрола. Овие стратегии се состојат од оперативни процедури и форми на физиотерапија која вклучува прекин на влакната за да се прекине трансмисијата на болниот сигнал (операција) и промоција на зголемена функција и стабилизирана мобилност (физиотерапија) за да се задоволат когнитивните реквизити за самоефикасност како и физичките фактори како безбедна мобилност.

За жал, Маркс и соработниците истакнуваат дека додека таквите стратегии покажуваат суштински придобивки за акутна болка, тие се многу понеефикасни при хронична болка.

лекови против болка

Фармаколошки пристап кон контролата на болка

На крај, фармаколошките пристапи го користат рецептот на разни аналгетици за лекување на болката. Додека фармаколошките стратегии за управување со болката се екстремно ефикасни и за акутна и за хронична болка, потенцијалниот ризик за зависност, промоцијата на самолекување и општествено-правната контроверзност која постои создаваат штетни недостатоци на овој пристап.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.