RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
БОРБА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ
Среда, 04 Мај 2011
Слика
СМРТНО БОЛНО РАСКИНУВАЊЕ
Четврток, 03 Февруари 2011
Слика
ШОПИНГ ТЕРАПИЈА
Петок, 22 Јули 2011
Слика
ТРКА ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈАТА
Среда, 30 Ноември 2011
Слика
КОГА СПИЕТЕ, ВАШИОТ МОЗОК Е БУДЕН
Четврток, 04 Ноември 2010
Слика
СИЛНИ СОЦИЈАЛНИ ИНТЕРАКЦИИ
Вторник, 22 Февруари 2011
Слика
НЕПОЖЕЛНИ ВОЛОНТЕРИ
Вторник, 22 Февруари 2011
Слика
СПАНКОВЦИ ИЛИ НЕ?
Четврток, 17 Март 2011
Слика
И МАЖИТЕ МОЖАТ ДА ДОЈАТ?!?
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
САДИЗАМ И МАЗОХИЗАМ
Среда, 06 Март 2013

Никогаш не сме толку беспомошни како кога сме заљубени.

Зигмунд Фројд"ПСИХОПАТИТЕ" НА ЧЕЛО НА ОПШТЕСТВОТО PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 7003 пати
Вторник, 22 Ноември 2011 09:46

 Новата книга на Џон Ронсон „Тест за психопатија“, отвора интересни прашања за употребата на терминот психопат во општеството и како тоа помага при откривањето на оваа ментална болест...

анксиозен човек
Именувањето на работите носи многу моќ. Пред неколку години, кога страдав од анксиозност и депресија, разговарав со мојот лекар. Му реков: „Знам дека боледувам од анксиозност“. Тој ми подаде еден прашалник. Јас напишав: „Точно, многу пијам; Не, не сум се обидел да се самоубијам.“ Тој ми рече: „Да, страдаш од анксиозност. Земи вакви бета-блокери и ќе бидеш подобар.“
Тогаш немаше можност за советување, а и не ми беше многу битно. Тоа што можев да си пијам апчиња ми беше сосема доволно, не чувствував дека треба да си ги отворам душевните рани пред непознати.

психопат - хавиер бардем
Шест месеци подоцна, анксиозноста и депресијата станаа уште посилни. Лековите не дадоа некаков ефект, или можеби јас ги потопив во чашките алкохол што ги пиев. Решив да се вратам кај лекарот, но сакав друг исход, и затоа смислив eден лукав план.
„Се чувствувам...депресивно.“ - му реков. Тој ми подаде еден прашалник. Го пополнив исто како претходниот пат: „Точно, многу пијам; Не, не сум се обидел да се самоубијам. Тој ми рече: „Боледуваш од депресија. Земи од овие анти-депресиви и ќе се чувствуваш подобро.“ Имeнувањето на работите навистина е моќна работа. Термините се баш и главна тема во книгата на Џон Ронсон.

психопат
Главниот тест за кој се зборува во книгата е Тестот за психопатија на Хар - алатка измислена од психологот Роберт Хар. Ронсон е фасциниран од идејата дека карактерните особини на психопатите можат да ги направат исклучително ефективни при инфилтрирањето во повисоките редови на општеството. Од тука, воопшто не е чудно што се случиле страшни војни и финансиски катастрофи само поради тоа што на чело на операцијата било лице со проблеми во амигдалата.
Ронсон зборува за неговите средби со луѓе што можеби се, но можеби и не се психопати.

џек николсон во шајнинг
Тезата насловена како „Општество под водство на психопати“ многу малку е разработена од страна на Ронсон, а и самиот вели дека не е многу убеден во тоа, па дури ја споредува тезата со теориите на заговор. Неговиот начин на размислување е малку поинтересен - тој е среќен што има способност да ги открива психопатите, но кога тие ќе завршат во погрешни раце, во неговите раце, неговатка алатка може да прерасне во оружје.
Ронсон смета дека терминот "психопат" лесно може да обележе некој човек, и потоа е тешко да се ослободи од тој термин, а влијанието на терминот може да му го смени животот. Има една позната случка, за некој човек што „глумел лудило“ за да го однесат во ментална институција, а потоа не можел да излезе. Самата книга поставува повеќе прашања отколку што дава одговори.

човек со качулка
Ронсон во книгата зборува за луѓето што ги смислуваат теориите на заговор, криминалците, експертите во бизнисот, но премалку внимание е дадено на полето на политиката. Има многу добар но краток осврт на искуствата на луѓето што работеле во телевизија на реални емиции - тоа е една паразитска индустрија која добро знае да ги експолатира болестите кај луѓето само за да ја зголеме гледаноста.
И како заклучок, сето ова ни кажува дека именувањето на работите носи многу моќ, која различни луѓе различно ја користат.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.