RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
Четврток, 14 Февруари 2013
Слика
РАБОТА ИЛИ СЕМЕЈСТВО
Недела, 23 Јануари 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
ХИСТЕРИЧНА ДЕПРЕСИЈА
Понеделник, 23 Јануари 2012
Слика
ПОРНО ЗАВИСНИЦИ
Сабота, 08 Октомври 2011
Слика
ЗАРАЗНО СМЕЕЊЕ
Среда, 30 Март 2011

„Чудовиштето кое најмногу го познава и од кое најмногу се плаши едно дете е чудовиштето кое чувствува дека самото е или се плаши дека може да биде“

Бруно БетелхајмСО ОМРАЗА ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈА PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 7148 пати
Вторник, 18 Октомври 2011 00:00

Тимот на Универзитетот од Ворвик открија дека депресијата често интервенира во пределот за омраза во мозокот...

депресивен маж

Истражувачите со помош на снимки од магнетна резонанца ја скенираа мозочната активност кај 39 луѓе во депресија и 37 луѓе кои немаа проблем со депресијата и служеа само како примери за споредба.

Истражувачите открија дека снимките од магнетната резонанца дадоа значителни разлики во патеките на мозокот кај двете групи. Најголемата разлика беше тоа дека кај луѓето во депресија имаа промени во пределот за омраза. Исто така, имаше промени во патеките кои беа поврзани со ризикот и импулсите за преземање акција, за награда, за емоции и внимание.

жена со омраза

Патеките за омраза прв пат беа забележани од страна на професор Семир Зеки од Универзитетот во Лондон кој откри дека патеката поврзува три региони во мозокот кога на испитаниците им биле покажани слики од луѓе кои ги мразат.

Истражувачите од Универзитетот во Ворвик открија дека значителен број од лицата во депресија имаа разделени патеки за омраза. Овие луѓе имаа и други искуства со нарушувања во мозокот поврзани со ризикот и активноста, наградата и емоциите, како и вниманието и процесирањето на меморијата. Истражувачите открија дека кај лицата во депресија:

лице со омраза

- Веројатноста за разделување на патеките за омраза била 92%

- Веројатноста за разделување на патеките за ризик и преземање акција била 92%

- Веројатноста за разделување на патеките за емоции и наградување била 82%

Фенг вели дека „резултатите се јасни но на прв поглед се зачудувачки затоа што знаеме дека депресијата е поврзана со омраза кон себеси а и генерално, се знае дека луѓето во депресија го мразат цел останат свет."

лице со омраза

„Една можност за разделување на овие патеки е тоа што патеките за омраза се поврзани со намалената способност за контрола и учење од социјалните и другите ситуации каде можат да се појават чувства на омраза кон себе и останатите. Ова понатаму доведува до неспособност за справување со чувствата на омраза."

„Можеби ова е само невролошка индикација дека е понормално да се појави прилика во која би мразеле други отколку да се мразиме самите себе."

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.