RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЦЕНАТА НА ИСКРЕНАТА НАСМЕВКА
Среда, 21 Септември 2011
Слика
ЗАВИСНОСТА ОД КАФЕ ГЕНЕТСКА?!
Четврток, 14 Јули 2011
Слика
ОСЛОБОДЕТЕ СЕ ОД СТРЕСОТ ДА ЗАБРЕМЕНИТЕ!
Понеделник, 19 Септември 2011
Слика
ТЕСТОВИТЕ И ВИСТИНСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ
Понеделник, 29 Август 2011
Слика
ТЕХНОЛОШКА ЗАВИСНОСТ
Понеделник, 07 Март 2011
Слика
И НИЕ СМЕ ВОНЗЕМЈАНИ
Среда, 10 Август 2011
Слика
КАКО ДО ПОГОЛЕМО СЕКСУАЛНО ЗАДОВОЛСТВО
Понеделник, 03 Октомври 2011
Слика
КАКО ДА ГО ПРЕЖИВЕЕТЕ РАСКИНОТ
Понеделник, 03 Октомври 2011

Никогаш не сме толку беспомошни како кога сме заљубени.

Зигмунд ФројдВЛИЈАНИЕТО НА ЖИВОТНОТО ИСКУСТВО PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 6226 пати
Сабота, 15 Октомври 2011 17:18

Влијанието на животното искуство врз анксиозноста и депресијата...

анксиозен човек

Можеби е лесно да ги обвинеме гените за тоа како изгледаме и какво е нашето физичко и ментално здравје, но нашето животно искуство е тоа кое влијае врз нашиот начин на живот и тоа како се справуваме со секојдневните ситуации.

Едно ново истражување спроведено на Универзитетот Вирџинија Комонвелт, истражувачите покажуваат дека покрај нашите гени, животното искуство има исто така големо влијание врз анксиозноста и депресијата.

депресивна жена

„Иако гените ги предодредуваат нашите карактерни особини, треба да запомнеме дека нашите искуства во околината која не' опкружува исто така имаат голем придонес за тоа какви луѓе сме," – вели главниот истражувач, доктор Кенет Кендлер.

„Додека растев, се водев од реченицата дека ние сме тоа што јадеме. Ова истражување покажува дека ние сме тоа што сме преживеале. Односно, нашата животна историја зборува за тоа како се снаоѓаме во животот, во добро и во лошо." – вели тој.

анксиозен дечко

Кендлер и еден меѓународен тим на истражувачи анализираа 9 бази на податоци од повеќе од 12 000 идентични близнаци со симптоми на депресија или анксиозност.

Со тоа што анализирале идентични близнаци, истражувачите имаа пар на индивидуи кои беа родени со иста генетска структура и созреваа во иста заедница.

Околината можеби влијаела врз начинот на кој тие почнале да се разликуваат во донесувањето различни одлуки со текот на созревањето.

депресивен маж

Учесниците пополнувале извештаи за нивните симптоми на анксиозност и депресија во период од 5 до 6 години. Тие не беа на иста возраст и некои од нив беа од Америка, а други од Европа.

Според Кендлер, статистичките модели се користеа за да се набљудува како компонентите на индивидуалните промени се менуваа со текот на времето.

депресивна жена

Истражувачите заклучија дека како близнаците од деца станувале возрасни луѓе, нивната засебна претстава за анксиозноста и депресијата станала повеќе лична и се стабилизирала со текот на годините.

Истражувачите покажаа дека искуството од околината придонесе за меѓу-индивидуалните разлики во анксиозноста и депресијата додека лицата да ја достигната средновечната животна фаза.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.