RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
7 ФЕЈСБУК ЕФЕКТИВНИ НАВИКИ
Вторник, 01 Ноември 2011
Слика
ТЕЛЕПАТИЈА
Понеделник, 01 Август 2011
Слика
10 СОВЕТИ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО ВО ВРСКАТА
Понеделник, 14 Ноември 2011
Слика
ЗАВИСНОСТА ОД КАФЕ ГЕНЕТСКА?!
Четврток, 14 Јули 2011
Слика
ЗАВИСНОСТ ОД ХРАНА
Четврток, 15 Септември 2011
Слика
ПОПУЛАРНИ АГРЕСИВЦИ
Среда, 23 Февруари 2011

Единствените нормални луѓе се оние кои што не сте ги запознале добро.

Алфред АдлерТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА PDF Печати Е-пошта
(6 гласови, просечно 4.67 од можни 5)
прочитано 35819 пати
Сабота, 20 Ноември 2010 20:23

Постојат голем број разни заболувања, девијации и пореметувања во психијатријата. Еве кои се издвоени како најинтересни и најчудни од психијатриската практика:

вонземјанска рака

1. Синдром на "вонземјанска" рака (Др. Стрејнџлав синдром)

Синромот на "вонземјанска рака" е невролошко пореметување во кое едната рака на пациентот како да добива свој живот, независно од неговата волја. Понекогаш личноста која страда од овој синдром може да не биде свесна за тоа што прави "отуѓената" рака, се додека не и се обрне внимание. "Вонземјанската рака" е способна дури да извршува и сложени дејствија како што се откопчување или одстранување на облека.

 

2. Синдром на странски акцент

Овој синдром ги тера луѓето да го говорат својот сопствен јазик со странски акцент; на пример Американец зборува англиски со Француски акцент. Ова пореметување се јавува како последица на тешка мозочна повреда, на пример  инфаркт.

 

3. Капграс синдром

Капграс синдромот е ретко пореметување при кое пациентот има илузорна претстава дека некоја негова позната личност, обично близок член на семејството или брачен другар, е заменет со натрапник кој изгледа идентично.

трискаидекафобија

4. Страв од бројот 13 (Трискаидекафобија)

Адолф Хитлер беше трискаидекафобичен. Посебен страв од Петок 13-ти се нарекува параскевадекатриафобија или фригатрискаидекафобија. Тетрафобија е страв од бројот 4 (широко распространет во Кина, Јапонија и Кореја).

 

5. Преинтензивно вежбање (Бигорексија)

Бигорексија или мускулна дисморфија е пореметување при кое пациентот станува опседнат дека не е доволно мускулест. Понекогаш познат под името бигорексија, или обратна анорексија нервоза, ова е многу специфичен случај на телесно дисморфично пореметување (ТДП) .

Мускулната дисморфија може да ги наведе луѓето да:

- Постојано се гледаат во огледало.

- Се растажат доколку пропуштат еден тренинг во теретана.

- Земаат потенцијално опасни дроги (стероиди).

- Ги запостават семејството, работата и врските поради вежбање.

библиоманија

6. Опсесивно собирање книги (Библиоманија)

Библиоманијата е опсесивно-компулсивно пореметување на собирање книги до тој степен што пациентот веќе си ги нарушил здравјето и социјалните односи. Купување на неколку примероци од истата книга и собирање книги вон разумните граници и можности се чести симптоми на библиоманија.

 

7. Синдром на експлозија во главата

Оние кои страдаат од овој синдром  велат дека повремено слушаат исклучително силен звук во вид на експлозија или рикање кој како да доаѓа од внатрешноста на нивната глава. Ова обично се случува час-два откако ќе заспијат, но не е последица на сонот.

трихотиломанија

8. Трихотиломанија

Трихотиломанија е пореметување на контролата на импулсите, и се манифестира со непрекината потреба да се скубат влакна од косата, трепките, брадата, носот, веѓите, пубичните влакна, како и сите други влакнести места на телото. Трихотиломанијата може делумно да се поврзе и со опсесивно-компулсивно пореметување, со кое споделува сличности, но и разлики.

 

9. Страв од мажи (Андрофобија)

Андрофобијата е абнормален и постојан страв од мажите. Оние кои страдаат од ова пореметување се чувствуваат анксиозно дури и кога се свесни дека не им се заканува никаква опасност. Андрофобијата е една од бескрајнo можните фобии, и може да се јави како последица од одреден настан, обично трауматично доживување во детството.

 

10. Глумење болест за да се привлече внимание (Минхаузен синдром)

Кај Минхаузен синдромот, страдалникот се преправа, претерува, или си предизвикува симптоми на одредена болест со цел да добие внимание, симпатија и утеха од страна на медицинскиот персонал. Улогата на "пациент" е позната и пријатна, и ги задоволува психолошките потреби на луѓето со Минхаузенов синдром.

Минхаузен синдром

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  

Коментари  

 
0 #1 Ocajocaen 17-10-2011 14:32
Дали воопшто водите грижа за вашиот мајчин јазик? Ве молам, преземете нешто во врска со вашите текстови, очаен е нивниот јазичен израз. Аман, лектор најдете!
Цитирај
 
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.