RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ГООООЛ!
Вторник, 11 Јануари 2011
Слика
СЕЛЕКТИВНА ПЕРЦЕПЦИЈА
Понеделник, 28 Март 2011
Слика
РАЗЛИКИ МЕЃУ ЗАВИСТ И ЉУБОМОРА
Вторник, 23 Ноември 2010
Слика
ЗОШТО ЛИДЕРИТЕ ПОТФРЛААТ
Петок, 12 Ноември 2010
Слика
МАЈКИТЕ НА БЛИЗНАЦИТЕ ЖИВЕАТ ПОДОЛГО
Понеделник, 12 Септември 2011
Слика
НЕПРЕДВИДЛИВА МОДА
Понеделник, 13 Декември 2010
Слика
НЕ СТОЈ ТОЛКУ БЛИСКУ
Четврток, 30 Декември 2010

'Крикот' е секогаш само тоа - бука, а не музика.

Карл Густав ЈунгЗАВИСНОСТ ОД ХРАНА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 7124 пати
Четврток, 15 Септември 2011 17:58

Луѓето со навики на исхрана кои наликуваат на зависност изгледа имаат поголема невронска активност во одредени региони од мозокот слични на тие кај зависниците од супстанции, вклучувајќи зголемен одговор во областа за задоволства при знаци на храна - со други зборови, помоќни желби.

храна

Во онлајн објавената студија која ќе се појави во списанието Archives of General Psychiatry, истражувачите користеа снимање со функционална магнетна резонанса (fMRI) за да jа простудираат реакцијата на 48 здрави млади жени како реакција на знаци кои сигнализираат претстојна испорака на вкусна храна (чоколаден милкшејк) наспроти невкусно контролно решение; и конзумирањето на чоколадниот милкшејк наспроти невкусно решение.

зависничка од храна

Жените се движеа од слаби до дебели и беа регрутирани во обид за одржување на здрава тежина. Нивните навики на исхрана беа проценети со помош на скала за зависност од храна развиена од водечкиот автор Ашли Гиархард, докторант на Јејл Универзитетот.

"Слични обрасци на невронска активност се вмешани зависностите - како навиките на исхрана и злоупотреба на супстанции и зависности," забележа Гиархард во студијата. "Конзумирањето и на храна и на дрога резултираат со ослободување на допамин во мезолимбичните области на мозокот и степенот на ослободување е во корелација со субјективните задоволства од конзумацијата на храна и дрога."

чинија со храна

Гиархард и колегите открија дека учесниците со повисоки скорови за зависност од храна покажаа повеќе активност во мозочните области поврзани со желбите. "Овие наоди ја подджуваат теоријата дека компулсивната конзумација на храна може да биде во голем дел предизвикана од зголеменото очекување од задоволувачките особини на храната," пишуваат авторите. "Слично на тоа, зависниците имаат поголема веројатност да бидат физиолошки, психолошки и бихејвиорално реактивни на знаци поврзани со храната."

Истражувачите велат дека доколку одредена храна предизвикува зависност за некои луѓе, тоа би можело во одреден дел да објасни зошто за нив е тешко да ја намалат телесната тежина и да се одржат во таа состојба.

јаболко со метро

Додека истражувачите шпекулира дека во дебелината може да биде вклучен и процес на зависност, авторите велат дека ова е прва студија која ја идентификува дистинктивната невронска или мозочна активност кај луѓето со зависни навики на исхрана.

Во продолжение, Гиархард вели, "Доколку знаците на храна предизвикуваат подобри мотивациони особини на начин сличен како кај знаците на дрога, напорите за промена на актуелната средина на исхрана може да биде клучно за успешно слабеење и обиди за превенција. Сеприсутното рекламирање на храната и можноста за ефтина вкусна храна може да го направи многу тешко придржувањето до поздрав избор на храна бидејќи сеприсутните знаци на храна го активираат системот на задоволство."

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.