RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КРЕАТИВНОСТ, СЕКС И ШИЗОФРЕНИЈА
Сабота, 30 Октомври 2010
Слика
ШТО Е ДЕПЕРСОНАЛИЗАЦИЈА?
Вторник, 12 Април 2011
Слика
КАКО ДА ГИ "ЧИТАТЕ" ЛУЃЕТО
Понеделник, 26 Септември 2011
Слика
СЕКСОТ ПРОДАВА...АКО СТЕ МАЖ
Сабота, 25 Декември 2010
Слика
БИОЛОШКИ ЧАСОВНИК
Среда, 16 Март 2011
Слика
ВИНО ЗА ДОЛГ ЖИВОТ
Понеделник, 14 Февруари 2011

„После занимавање со психологија речиси пола век, мојата страст за неа е поголема од било кога“

Филип ЗимбардоМОЛЕКУЛАРЕН ПРЕКИНУВАЧ ПРЕДИЗВИКУВА ШИЗОФРЕНИЈА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3548 пати
Понеделник, 12 Септември 2011 22:38

Во ново истражување беше идентификуван молекуларен прекинувач кој го контролира однесувањето на протеинот кој, кога е променет, ја зголемува ранливоста кон шизофренија и пореметувањата на расположението. Наодите ја овозможуваат креацијата на биомаркери кои може да помогнат во диагностицирањето на психичките болести и во пратењето на лекувањето.

тажна девојка

Новото истражување, водено од Акира Сава, професор по психијатрија и бихејвиорални науки на Џон Хопкинс, се чини дава одговор зошто генот пореметен од шизофренија (DISC1) и неговите протеински продукт имаат толку многу дистинктивни улоги во развојот и функционирањето на мозокот.

Доколку прекинувачот има проблеми - доколку овозможува многу нови неврони или нема доволни миграција, на пример, мозокот може да не се развие правилно, оставајќи го подготвен за развој на психички болести.

неврон

Според Сава, прекинувачот изгледа ја менува функцијата на DISC1 од својата улога во градењето на неврони до улогата во миграција на невроните. Ова се случува кога протеинот се менува низ биохемиски процес наречен фосфорификација или прикачување на фосфат за протеинот, вели тој.

"Се чини дека само една специфична протеинска модофикација е клучна детерминанта која важи за двете најважни функции за оваа молекула," вели Сава.

депресивна девојка

Сава вели дека ова истражување е значајно бидејќи откривањето на начин за забележување и следење на овој молекуларен прекинувач може да помогне во дијагностицирањето, кое во моментот се потпира на однесувањето на пациентот.

За да го откријат прекинувачот, истражувачите набљудуваа примероци од ткиво користејќи масена спектрометрија. Користејќи генерирани антитела, тие открија дека некој од протеините се променија, а некои не.

молекула

Се откри дека немодифицираната DISC1, а не модифицираната форма, се бараше да ги регулира новите неврони. Спротивното е вистина за миграцијата на нервните клетки: модифицираната верзија на DISC1 врзана за други протеини беше вклучена во движењето на клетките, но не и немодифицираната верзија.

тажна девојка

Тимот ги потврди своите наоди користејќи антитело способно да ја пронајде оваа протеинска модификација кај глувците. Антителото беше искористено врз мозоците на глувци-фетуси во 14 ембрионски ден, кога невроните се генерираат. Потоа, истражувачите открија дека неизменетата DISC1 е предоминантна форма на протеинот. На 18-от ден, кога невроните од мозокот на глувците обично мигрираат, тимот откри воглавно модифицирана DISC1. Затоа, истражувачите заклучија дека модификацијата делува како прекинувач за да се открие дали DISC1 е вклучена во неврогенезата или миграцијата на клетките.

Моделите на шизофренија кај глувците ги имитираат некои основни биолошки процеси на човечката шизофренија, вели Сава. Неговиот тим веќе разви верзија на антителото која може да се користи за тестирање на присуството на протеинот во човечкото мозочно ткиво.

Наодите се објавени во списанието Nature.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.