RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
ЖИВОТНИТЕ ПАМЕТАТ, НО ШТО?
Понеделник, 05 Декември 2011
Слика
ЧЕТВРТВЕКОВНА КРИЗА?!
Петок, 19 Август 2011
Слика
70-ГОДИШНИ ГЕНИЈАЛЦИ
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ПОИЗГОВОРЛИВИТЕ ИМИЊА КЛУЧ ЗА УСПЕХ
Четврток, 16 Февруари 2012
Слика
СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО ВРЗ МАЖИ
Среда, 24 Август 2011
Слика
ОСАМЕНОСТА УБИВА
Четврток, 11 Ноември 2010

„Чудовиштето кое најмногу го познава и од кое најмногу се плаши едно дете е чудовиштето кое чувствува дека самото е или се плаши дека може да биде“

Бруно БетелхајмНЕСВЕСНО ПОСТОЈАНО ПРЕТАЊЕ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3646 пати
Среда, 10 Август 2011 17:49

Постојаното претање е несвесна состојба на умот при која телото истовремено прави повеќе движења.

тропање со прст

Сигурно сте сретнале луѓе кои постојано прават несвесни гестови со телото. Тие не се способни да извршуваат само една функција. Не можат да седат мирно и не можат да се концентрираат само на еден предмет подолго време. Со обични зборови, оваа појава е наречена постојано претање. Проблемите со оваа појава се почести кај децата отколку кај возрасните. Претањето е одговор на телото за менталната состојба, а постојаните движења се спонтани.

деца со хиперактивно растројство

Причини за појава на претање

Претањето кај децата најчесто се појавува додека јадат или учат. Тие истовремено исполнуваат повеќе активности. Додека ја решаваат задачата по математика, ги нишаат нозете и си играат со моливот. Кај возрасните, претањето најчесто се појавува кога се нервозни или под стрес. Кратките чекори додека одите се исто така знак на претање. Докторите велат дека децата кои претаат се хиперактивни и интелигентни. Научниците сметаат дека луѓето имаат генетски предиспозиции за да претаат. Еве неколку причини.

претање со нозе

- Измешани чувства - претањето може да се појави поради измешани чувства. Децата претаат од преголема возбуда. Кај возрасните се јавува од досада или напнатост. Играње со пенкалото е еден од несвесните движења кои се сметаат за напредни форми на претање.
- Проблеми со здравјето - претањето е примарен симптом за срцеви заболувања, делириум и деменциија. Исто така, се јавува при зачеток на проблеми со општа анксиозност, опсесивно-компулсивно нарушување.
- Зависност - луѓето кои се зависни од алкохол постојано претаат. Немаат мир и постојано мрдаат. Исто така, предозираноста со кафеин е причина за појава на претање.
- Проблематични врски - понекогаш, децата страдаат поради фамилијарните проблеми а тоа може да предизвика трауми кај нив. Како резултат на тоа, тие не можат да седат мирно и постојано претаат.

контролирање нозе

Како да се спречи

Претањето се случува несвесно. Но, може да се контролира. Играње со коса или со пенкало е многу честа форма на претање. Кружење околу масата и вртење во круг пак, се екстремни примери на претање. Постојат одредени техники за манипулација кои се практикуваат свесно и намерно и можат да го спречат претањето. Еве неколку:

- зголемете ја свесноста - бидејќи претањето се случува несвесно, можете да ја зголемете свесноста. Внимавајте на Вашите движења и обидете се да го контролирате претањето. Оваа техника е наречена индуцирана (предизвикана) рестрикција (забрана). Исто така, се покажала како ефикасна за спречување на одредени движења и претања. Оваа техника се препорачува да ја користат и родителите и наставниците за да им помогнат на децата.
- одмарајте се - ако страдате од напнатост и анксиозност, одморете се малку. Одете на масажа или сауна за да го намалите стресот. Најдете си хоби и искористете го правилно слободното време.

медитација
- медитирајте и вежбајте - Јогата може да Ви помогне да се релаксирате. Најдете време и практикувајте медитација. Јогата помага при спречувањето на претањето. Исто така, ќе го намалите и стресот.
- решете си ги проблемите - наместо да ги собирате во себе, почнете да ги решавате проблемите. Колку повеќе се затворате, толку повеќе се проптоварувате и резултатот е претање. Затоа, искажете се и ќе Ви биде полесно.
- однесете ги децата во советувалиште - на децата кои претрпиле стрес им треба помош. Кажете им дека претањето не е добро за нив и да внимаваат да не го прават тоа. Исто така, не е воопшто страшно да побарате стручна помош.
- побарајте помош од лекар - екстремните форми на претање можат да влијаат врз здравјето. Во такви случаи, побарајте помош од психолог.

претање со прсти

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.