RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПАРАНОРМАЛНА ПСИХОЛОГИЈА
Понеделник, 19 Декември 2011
Слика
ПОТРАГА ПО СОВРШЕНСТВО
Петок, 18 Март 2011
Слика
РОБОТИТЕ МАМАТ И ЛАЖАТ
Вторник, 16 Ноември 2010
Слика
ДА СЕ ВЕРУВА ИЛИ НЕ?
Четврток, 30 Декември 2010
Слика
РАМ МЕМОРИЈАТА ВО НАШИОТ МОЗОК
Четврток, 13 Октомври 2011
Слика
МЕЃУСЕБНА ИНХИБИЦИЈА
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СМЕ МУТАНТИ?!
Вторник, 12 Јули 2011

„Повеќето од сликите кои ги имаме за реалноста врз кои го базираме нашето однесување всушност се темелат на посакувани искуства“

Алберт БандураРЕЛИГИЈАТА ПОМАГА ПРИ МОЗОЧНИ ПОВРЕДИ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3033 пати
Петок, 29 Јули 2011 19:13

Религијата им користи на жртвите со трауматски мозочни повреди...

god

Бригид Валдрон-Перин, доктор по психолошки науки од Вејн Стејт Универзитетот и нејзиниот ментор, Лиса Џ. Рапорт, професор по психологија на Вејн Стејт Универзитетот, открија дека доколку жртвите со траумтаски мозочни повреди се чувствуваат блиски со повисока моќ, тоа може да им помогне да се рехабилитираат. Студијата беше неодамна објавена во Rehabilitation Psychology.
Трауматична мозочна повреда е нарушување на нормалната мозочна функција после повреда на главата и се појавува кај 1,7 милиони американци годишно, според Центарот за контрола и превенција на болестите. Оние кои се справуваат со долготрајни ефекти на трауматичните повреди се соочуваат со зголемен ризик за ментални и физички проблеми. Таквите проблеми може значително да ги инхибираат рехабилитационите исходи и поради тоа важно е да се споменат во контекстот на рехабилитационите напори. И кога трауматичните мозочни повреди предизвикуваат луѓето да се чувствуваат стресно, да бидат незадоволни со животот и функционално зависни од другите, рехабилитацијата е единствената опција.

Brain-Injury-Risks-For-Children
“Помеѓу здравите возрасни, религјата и духовноста покажаа силна поврзаност со зголемената животна сатисфакција и исходите од физичкото и психичкото здравје,” вели Валдрон-Перин. Но, истражувањето за ефектите на религијата врз рехабилитацијата од трауматски мозочни повреди особено недостасува.
За да се пополни оваа празнина, Валдрон-Перин интервјуираше и комплетира невропсихолошки тестови на 88 индивидуи дијагостицирани како жртви од трауматски мозочни повреди, од кои повеќето беа машки. Учесниците исто така извршија и невропсихолошка процена на нивните когнитивни способности. Значајна личност на секоја жртва со трауматска мозочна повреда исто учествуваше и соопштуваше за функционалниот статус на повредената индивидуа.

holy-chirch-jerusalem
Валдрон-Перин откри дека повеќето учесници кои соопштија повисоки нивоа на религиозна благосостојба (поврзаност со повисока моќ) имаа подобри емоционални и физички рехабилитациони исходи.Но, јавните религиозни активности и егзистенцијалната благосостојба - чувство дека животот има цел настрана од сите религиозни препораки - немаше така ефективно влијание врз исходот од рехабилитацијата.
Ова “интересно” откритие, вели таа, може да се должи на фактот дека жртвите со трауматска мозочна повреда имаат недостаток на целосна контрола над своите способности да учествуваат во јавните религозни активности. “Тие често мора да се потпрат на другите за планирање и транспорт до социјалните настани, така што нивното јавно религиозно учество не ја рефлектира целосно нивната вистинска употреба на религиозните ресурси,” вели таа.

beer-may-help-brain-injuries
Како што се очекуваше врз основа на претходните студии, социјалната поддршка беше поврзана со резултатите од физичката и психичката рехабилитација. Ова, според Валдрон-Перин, е доследно со другите истражувања кои ја поврзуваат религиозната социјална поддршка со позитивните здравствени исходи кај другите популации. Но, дури и кога Валдрон-Перин се прилаго за социјална поддршка, религозната благосостојба сеуште стоеше како уникатен и силен предиктор на позитивните здравствени исходи кај пациентите со трауматска повреда на мозокот.
“Индивидуите се справуваат со алатите кои им се достапни и можеби особено за оние со ограничени средства и неколку алтернативи, религијата може има голема моќ како психолошки ресурс,” вели Валдрон-Перин.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.