RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ГРУПНО РАЗМИСЛУВАЊЕ
Четврток, 22 Септември 2011
Слика
ТИПОВИ КАРАКТЕРИ
Среда, 30 Март 2011
Слика
ПЛУКНАТ НА ТАТО
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГИЈА
Понеделник, 28 Март 2011
Слика
НЕ ВЕРУВАЈТЕ НА ГЛАДЕН МАЈМУН
Среда, 01 Декември 2010
Слика
ПИШТОЛ ЗА ТЕСТОСТЕРОН
Среда, 20 Април 2011
Слика
ТЕРАПИЈА СО ГОСПОД
Понеделник, 11 Април 2011
Слика
СТАНЕТЕ ПСИХОЛОГ
Четврток, 21 Април 2011
Слика
ШИЗОФРЕНИЈА, 100 ГОДИНИ ПОДОЦНА
Понеделник, 07 Ноември 2011

Единствените нормални луѓе се оние кои што не сте ги запознале добро.

Алфред АдлерАНТИПСИХОТИЦИТЕ ГО СМАЛУВААТ МОЗОКОТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2835 пати
Петок, 29 Јули 2011 18:30

До неодамна, докторите и истражувачите веруваа дека намалувањето на мозокот при шизофренија бил предизвикан првенствено од самата болест, но...

istock 000003993552small

Едно поново истражување анализира дали тоа е вистина или пак намалувањето на мозокот се јавува како резултат на антипсихотични медикаменти.
Мора да се земе во предвид дека е можно самото примање на лекови за лечење на шизофренијата и други ментални болести предизвикува намалување на масата на мозокот.
„...антипсихотичните медикаменти имаат суптилно влијание врз намалувањето на ткивото на мозокот но ова влијание не смее да се занемари туку треба да се преземат мерки за да се контролиа дозата на овие лекови и да се спречи нивното примање без рецепт.“

brains
Во истражувањето беа вклучени 211 пациенти со шизофренија кои имале 3 до 5 снимања на мозокот во период од 7,2 до 17 години. Податоците покажаа дека:
- колку била поголема дозата на медикаментите, поинтензивно било намалувањето на ткивото на мозокот.
- сериозноста на болеста не била сосема поврзана со губењето на сивата маса
- влијанието од користењето на алкохол и дрога е занемарливо во споредба со другите фактори.
Како и да е, истражувачите не можат целосно да утврдат дали овие податоци се вистинити па да реагираат за намалување на дозите на антипсихотични медикаменти. Сега за сега, докторите и пациентите треба да бидат совесни при препишувањето и користењето на овие лекови.

Schizophrenia2

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.