RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ГЕНЕТСКА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА
Четврток, 18 Ноември 2010
Слика
150 МИНУТИ НЕ ДЕЛАТ ОД КВАЛИТЕТЕН СОН
Понеделник, 28 Ноември 2011
Слика
ОД ТРЕВКА ДО ПСИХОЗА
Среда, 16 Март 2011
Слика
СЕКС СО РОБОТ
Вторник, 11 Јануари 2011
Слика
КАРАКТЕР И СЛИКИ
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ЛЕКОВИТИ ПРИЈАТЕЛИ
Петок, 08 Април 2011
Слика
КАКО ДА ИМ ПРОСТИТЕ НА ДРУГИТЕ?
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
БОЛНИ НА ПОЛНА МЕСЕЧИНА
Петок, 08 Април 2011

Несреќата најдобро се дефинира како разлика помеѓу нашите таленти и нашите очекувања.

Едвард де БоноСИРОМАШТИЈА = РАСТРОЈСТВО = САМОУБИСТВО PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3571 пати
Четврток, 28 Јули 2011 17:28

Истражувачите забележаат поврзаност помеѓу нискиот социoекономски статус и веројатноста да биде дијагностицирана психичка болест или да се изврши обид за самоубиство.

жилетИсто така, истражувачите открија дека намалувањето на приходот на личноста е исто поврзано со повисок ризик за анксиозност и пореметување на расположението, како и повисоко ниво на користење на супстанци.
Претходните истражувања за врската помеѓу овие фактори не доведоа до јасен одговор, според истражувачите. “Некои студии открија дека нискиот приход е поврзан со психичките болести, додека други студии не ја открија оваа врска,” забележа авторот Џитендер Сарин од Универзитетот во Манитоба.

poverty
За да се испита врската помеѓу приходот, обидите за самоубиство и психичките растројства, истражувачите анализираа податоци од Американската национална анкета за алкохолизирани и слични состојби, најголемата досега спроведена лонгитудинална, базирана на популацијата анкета за психичкото здравје.
Вкупно 34 653 возрасни од САД, на возраст од 20 години и постари, беа интервјуирани два пати во периоди разделени три години.
“Учесниците со семеен приход од помалку од 20 000 долари годишно имаа зголемен ризик за инцидентни пореметувања на расположението за време на три годишен период кој следува во споредба со оние чиј приход е 70 000 долари или повеќе годишно,” изјавуваат авторите.

Anxiety-3
“Намалувањето на семејниот приход за време на двете критични точки е исто така поврзан со зголемен ризик за инцидентно расположениет, анксиозност или пореметувња во користењето на супстанции во споредба со испитаниците беа промена во приходот,” пишуваат тие.
Зголемениот приход за време на периодот на следење не е поврзан со зголемување или намалување во ризикот за развој на психички растројства.
Авторите веруваат дека нивните наоди од студијата имаат важни јавни здравствени импликации.

 neumann travelling china tibet 2001 19 pass kampala 07 poor children
“Најважно, наодите укажуваат дека приходот под 20 000 долари годишно е поврзан со значајни психопатолошки карактеристики и дека нема потреба за насочени интервенции за лекување и превенција на психичките болести во овој сектор од популацијата со низок приход,” велат тие.
“Наодите укажуваат и дека возрасните без намалување на приходот се наоѓаат пред ризик од пореметувања на расположението и користење на супстанции.”

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.