RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СЕКС "НА ГЛАДНО"
Вторник, 15 Ноември 2011
Слика
ЛЕКОВИТИ ПРИЈАТЕЛИ
Петок, 08 Април 2011
Слика
5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ВРСКИТЕ ПРОПАЃААТ
Вторник, 06 Септември 2011
Слика
ДУШО, СЕ СМРЗНАВ
Четврток, 17 Март 2011
Слика
МЕМОРИСКИ КАРТИЧКИ ЗА МОЗОК
Понеделник, 11 Јули 2011
Слика
IQ И EQ ТИПОВИ
Понеделник, 24 Септември 2012
Слика
ЕМОЦИИТЕ СЕ ВРОДЕНИ, А НЕ НАУЧЕНИ
Вторник, 02 Ноември 2010

'Крикот' е секогаш само тоа - бука, а не музика.

Карл Густав ЈунгНЕЛЕКУВАНА ДЕПРЕСИЈА ПОВЛЕКУВА БОЛЕСТИ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 4231 пати
Вторник, 26 Јули 2011 17:33

Едно ново истражување покажува дека депресијата не влијае единствено на менталното здравје.

2.Pain inflammatory mediators
Истражувачите од Универзитетот во Сан Франциско велат дека во одредени случаи, депресијата може да предизвика предвремена старост на имуните клетки, предуслов за развивање на одредени хронични болести.
„Кога зборуваме за депресијата, не зборуваме само за чувството на тага,“ – вели авторот на истражувањето Овен Волковиц, професор по психијатрија. „Изгледа дека не е доволно само чувството на депресија, па сега започнуваме да ја поврзуваме долготрајната депресија со оштетување на клетките во телото и од ова да се развијат одредени  болести.“

depression1
Истражувачите сметаат дека забрзаното стареење на клетките не се забележува кај сите депресивни лица, меѓутоа, зависи од долготрајноста на депресијата и од тоа дали се лекува или не.
Истражувачите велат дека нарушувањето што го предизвикува депресијата ги намалува теломерите во имуните клетки и притоа предизвиува предвремено стареење. Како резултат на ова, лицата со депресија се поподложни на дијабетис, срцеви болести, остеопороза, изливи и деменција.

dementia
Теломерите ги обвиваат и заштитуваат хромозомите и функционираат како биолошки часовнци кои ја контролираат работата на клетките. Намалувањето на теломерите е поврзано со побрзото стареење и рана смрт и служи како показател за долговечноста на луѓето.
Во истражувањто, должината на теломерите на 18 лица дијагностицирани со депресија а не примале никакви антидепресивни лекарства била споредена со должината на теломерите на 17 здрави лица.
Во целина, теломерите на лицата со депресија не се разликуваа од оние на здравите лица; сепак, лицата кои страдале од депресија девет или повеќе години и притоа не се лекувале имале значително намалување на теломерите.

spectraCell telomere1-resized-600
Степенот на намалување на теломерите се поврзува со околу седум години на “забрзано стареење на клетките.”
Воспалувањето на клетките и оксидативниот стрес често се поврзуваат со намалувањето на теломерите. Оксидативниот стрес се смета за фактор за лошо здравје и целата состојба се поврзува со неурамнотеженост меѓу деструктивните молекули познати како слободни радикали или антиоксиданси.
Истражувањето покажува дека намалувањето на теломерите кај хроничната депресија може да предизвика смрт на клетките и ја зголемува подложноста кон болести.

understand healthy food
„И самиот овој фактор е депресивен, сепак, има и добри вести: вежбањето и здравата исхрана се поврзуваат со издолжувањето на теломерите,“ – вели ко-авторот Елиза Епел, професор по психијатрија.
„Иако нашата медицинска историја е битна, сеуште имаме време да ја подобриме состојбата со теломерите.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.