RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ХИПЕРСОМНИЈА
Вторник, 20 Декември 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
ПРОБЛЕМИ ПРИ КОМУНИКАЦИЈАТА
Недела, 15 Септември 2013
Слика
ПОРНО ЗАВИСНИЦИ
Сабота, 08 Октомври 2011
Слика
НАСИЛСТВО ВО ВРСКАТА
Четврток, 28 Април 2011
Слика
НЕ СТОЈ ТОЛКУ БЛИСКУ
Четврток, 30 Декември 2010
Слика
ФАТАЛНА СИРОМАШТИЈА
Петок, 21 Јануари 2011

„Кој гледа нанадвор, сонува. Кој гледа навнатре, се буди“

Карл ЈунгДЕПРЕСИЈА И ИНТЕЛЕКТ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 3322 пати
Понеделник, 11 Април 2011 00:00

Едно истражување од Универзитетот во Рочестер открива дека депресијата го зголемува ризикот за намалување на интелектот кај повозрасните лица.

депресивен старец

Џефри М. Линес, професор по психијатрија, вели:

„Сеуште не можеме да го тврдиме дека лекувањето и спречувањето на депресијата ќе го спречи падот на когнитивните способности меѓутоа, овие податоци ја зголемуваат нашата надеж дека тоа може да се случи.“

Ова иновативно истражување ја анализираше улогата на депресијата и интелектуалната дисфункција во период од 2 години кај група од 700 луѓе на возраст од 65 години на клиниките на Универзитетот во Њујорк. Истражувачите измерија пад на извршувачките функции како што се менталните процеси на високо ниво како што се донесувањето одлуки, организирањето, планирањето и извршувањето задачи.

депресивна старица

Џефри Линес објаснува:

„Вие може да имат добра меморија и да знаете јазици, меѓутоа, ако ги изгубите овие извршувачки функции, нема да можете баш добро да функционирате во секојдневниот живот.“

Испитаниците биле испитувани или во нивните домови или на клиниките – им било мерено нивото на когнитивна способност, статусот на фукционирањето на мозокот и депресијата. Истражувачите исто така ги анализирале и медицинските истории на лицата, фокусирајќи се на симптомите на расположението и когнитивната способност или пак на нарушувањата и терапиите што ги примале. Следните испитувања ги направиле по 2 години.

пад на интелектот

Џефри Линес вели:

„Не секоја од овие возрасни личности кои биле во депресија имале пад на интелектот, меѓутоа депресијата го зголемува ризикот за дисфункција. Тоа го забележавме по првата година, а го докажавме веќе втората година.“

Истржувачите заклучија дека докторите што ги лекуваат постарите пациенти треба да се свесни за зголемениот ризик за намалена ментална функција кај оние кои се во депресија.

Џефри додава:

„Следниот чекор е да се открие терапијата за спречување на депресијата со цел да се намали падот на извршувачките функции.“

депресија

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.