RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
5 ПАТИШТА ДО СРЕЌАТА
Понеделник, 14 Март 2011
Слика
И-МЕЈЛОВИТЕ НЕ ЛАЖАТ (ТОЛКУ МНОГУ)
Понеделник, 01 Ноември 2010
Слика
КОШМАРИ
Понеделник, 08 Август 2011
Слика
ПОСТАВЕТЕ ГИ ВАШИТЕ ЖИВОТНИ ЦЕЛИ
Вторник, 01 Ноември 2011
Слика
ПИШТОЛ ЗА ТЕСТОСТЕРОН
Среда, 20 Април 2011
Слика
БЕЗБЕДНИ БАНДИ
Среда, 01 Декември 2010
Слика
МЕДИТАЦИЈАТА ГО МЕНУВА МОЗОКОТ
Среда, 21 Декември 2011
Слика
СТО ЦЕНТИ ПОВРЕДНИ ОД ЕДЕН ДОЛАР
Вторник, 09 Ноември 2010
Слика
ДАЛИ СТЕ ПЕШТЕРСКИ ЧОВЕК?
Недела, 09 Јануари 2011

„Повеќето од сликите кои ги имаме за реалноста врз кои го базираме нашето однесување всушност се темелат на посакувани искуства“

Алберт БандураМАЛКУ СОН,ПРОБЛЕМАТИЧНО ОДНЕСУВАЊЕ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2276 пати
Четврток, 11 Ноември 2010 18:30

Децата кои спијат помалку е поверојатно да имаат симптоми на анксиозност, депресија и агресија подоцна во животот, според нов извештај.

 

дете во креветче

"Проблемите со спиењето се ризични показатели за подоцнежни емоционални тешкотии во детсвото и адолесценцијата и во зрелоста", според информациите во написот. "За да знаењето кое се однесува на поврзаноста помеѓу проблемите со спиењето и подоцнежните емоционални тешкотии и проблеми со однесувањето биде максимално искористено од докторот, од највисока важност е да се разјасни кои точно проблеми со спиењето се поврзани со подоцнежни тешкотии".

Алис М. Грегори, проф.Др. на Универзитетот во Лондон и нејзините колеги собираа податоци за спиењето на 2076 деца кои беа на возраст од 4 до 16 години на почетокот на истражувањето. Родителите го оценуваа спиењето на децата и нивното однесување на разни скали а некогашните деца подоцна пружија информации за своите сопствени емоции и однесување на возраст од 18 до 32 години.

дете во кревет

Децата за кои родителите изјавија дека спијат помалку имаа високи резултати на скалите за анксиозност, депресија и агресивно однесување. "Постоеше некаква (иако помалку силна) поткрепа за поврзаност на други потешкотии со спиењето (како премореност и неволји со спиењето) и подоцнежни проблеми", забележуваат авторите. "Родителските известувања дека децата им спијат повеќе отколку што треба и ноќните мори не беа поврзани со подоцнежни тешкотии."

"Резултатите укажуваат дека децата кои спијат кус временски период можат да бидат подложни на ризик од подоцнежни потешкотии", заклучуваат авторите. "Докторите би требало да се информираат за проблемите со спиењето за време на детството и би требало да бидат свесни дека некои, но веројатно не и останатите, можат да сочинуваат ризични показатели за подоцнежни тешкотии".

агресивен маж

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.