RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ГЕМ, СЕТ И МЕЧ ЗА СУДИЈАТА
Недела, 09 Јануари 2011
Слика
5 ПРИЧИНИ ЗА НЕУСПЕХ
Понеделник, 29 Октомври 2012
Слика
КАКО ДА СЕ МОТИВИРАТЕ СЕБЕСИ
Вторник, 04 Септември 2012
Слика
ДЕПРЕСИВНО МЕЧТАЕЊЕ
Понеделник, 31 Јануари 2011
Слика
ЗОШТО СОНУВАМЕ?
Недела, 23 Јануари 2011

Има еден  многу чуден парадокс, дури кога ќе се прифатам себеси за таков каков што сум, дури тогаш можам да се променам.

Карл РоџерсРАЗГОВОР ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 5100 пати
Среда, 16 Март 2011 00:38

Депресијата успешно се лечи преку терапија со зборување.

депресија

Депресијата е честа болест за чие лекување постојат повеќе третмани. Додека антидепресивните медикаменти се многу популарни и често ефикасни, пациентите не треба да ја потценуваат моќта на пристапите кои не користат фармацевтски препарати.

Во неодамнешна студија, истражувачите повторно ја прегледаа научната литература за еден вид на терапија со зборување наречен интерперсонална психотерапија. Ова е терапија со зборување која се спроведува во ограничен временски период во кој терапевтот и пациентот го идентификуваат проблемот, како тагата и работат на развивање на стратегии за третман на депресијата.

депресивна жена

Истражувачите прегледаа 38 студии во кои беа вклучени 4356 пациенти, а пoтоа ја споредија интерперсоналната психотерапија со другите форми на терапија или комбиниран пристап. Тие открија дека интерперсоналната психотерапија беше далеку поефективна отколку непревземањето на никаква терапија. Фармакотерапијата - земањето на лекови - беше нешто поефективна од интерперсоналната психотерапија. Комбинацијата на лекови и интерперсонална психотерапија, сепак, беше поефективна за превенцијата на рецидивот отколку давањето само на медикаментозна терапија.

терапија со разговор

Когнитивно-бихејвиоралната терапија е друга опција за лечење на депресијата без лекови. Анализите открија дека двете форми на терапија со зборување се еднакво ефективни, иако бројот на анализирани студии беше мал.

Во глобала, студиите покажуваат “умерен до голем ефект” на интерперсоналната терапја во третманот на депресијата, пишуваат авторите. Информацијата е важна бидејќи некои видови на депресија, како растројството наречено “комплицирана жалост,” не реагираат соодветно на антидепресанти. Авторите забележаа: “Се претпоставува дека лекувањето и психотерапиите функционираат преку различни механизми.”

терапија и лекови

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.