RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ВИЕ И ВАШИОТ ОФИС
Понеделник, 17 Јануари 2011
Слика
НЕСОНИЦА ЗА БОЛЕСТ
Среда, 23 Февруари 2011
Слика
НЕПРИЈАТНА ВИСТИНА ЗА СЕКСОТ
Петок, 18 Ноември 2011
Слика
СОЦИЈАЛНА ВОЗНЕМИРЕНОСТ
Понеделник, 15 Август 2011
Слика
КРЕАТИВНА ХЕМИКАЛИЈА ЗА УМНИ ЛУЃЕ
Четврток, 18 Ноември 2010
Слика
СПИЕЊЕ СО ЏЕКИ = БОЛЕСТ
Вторник, 08 Февруари 2011
Слика
ХУМАНИСТИЧКИ ПРИСТАП
Понеделник, 02 Мај 2011
Слика
ЦЕНАТА НА ИСКРЕНАТА НАСМЕВКА
Среда, 21 Септември 2011

„ Незрелата љубов вели: 'Те сакам затоа што ми требаш';

Зрелата љубов вели: 'Ми требаш затоа што те сакам'. “

Ерих ФромКАНАБИСОТ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ШИЗОФРЕНИЈА PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 3651 пати
Четврток, 08 Ноември 2012 00:12

Канабисот ги користи когнитивните слабости со биохемиска мимикрија при што може да одведе до развој на шизофренија.

 Lady Gaga пуши канабис

Ова го тврдат научниците од Универзитетот во Берген, Норвешка. Тие нашле нова потврда на нивната теорија дека канабисот употребува привремени когнитивни распади кај непсихотични индивидуи, водејќи ги кон долготрајна психоза. Во испитувањето направено со fMRI, истражувачите откриле поинакви шеми на мозочна активност кај шизофрените пациенти кои претходно употребувале канабис за разлика од шизофреничарите кои претходно не користеле канабис.

Резултатот ја засилува тезата на истражувачите која вели дека шизофреничарите кои употребувале канабис всушност може да имаат повбисоки когнитивни способности во однос на оние кои претходно не користеле канабис. Оваа разлика може да укажува дека корисниците на канабис ја немале истата пропустливост кон психоза за разлика од оние што не користеле.

 Шизофренија

„И додека мозочната активност и за двете групи беше слична, постојат суптилни разлики помеѓу шизофреничарите со историјат на употреба на канабис и оние кои никогаш не го пробале. Овие разлики не наведуваат да веруваме дека когнитивните слабости кои водат кон шизофренија се имитаирани заради ефектот на канабисот кај луѓе кои во поинаков случај не би биле психотични“, објасни Елса Мари Лоеберг, лидер на студијата и професорка по психологија на Универзитетот во Берген.

Во испитувањето биле вклучени 26 пациенти на кои им биле зададени тешки когнитивни задачи додека се наоѓале во fMRI машината. Истражувачите побарале од нив да слушаат различни слогови во секое уво и да се обидат да кажат кој слог бил изговорен во ситуација кога имале инструкција да се насочат или на левото или на десното уво. Ова е тешка задача за било кого, но особено за пациенти на шизофренија кои во најчест случај имаат зачувано внимание, ограничено извршно функционирање и тешкотии во процесирање на вербалните знаци.

fmri машина 

Студијата покажува дека шизофреничарите кои претходно употребувале канабис имале константно повисоки нивоа на мозочна активност при правење на овие тестови како и повисок процент на точни одговори. Ова всушност ги надополнува претходните заклучоци донесени од други истражувања спроведени од истражувачите во Берген кои се поборници на идејата дека корисниците на канабис кои имаат шизофрени карактеристики изглед не страдаат од истите неврокогнитивни слабости како и останатите пациенти со шизофренија.

Ова имплицира дека токму употребата на канабисот ги води, во поинаков случај непсихотични индивидуи, низ кошмарниот пат кон шизофренија преку имитација на когнитивните слабости кои се главен фактор на ризик за развој на ова психопатолошка состојба.

 тинејџерка пуши канабис

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.