RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
НЕСОНИЦАТА Е НАСЛЕДНА
Понеделник, 06 Декември 2010
Слика
ОДМОР ЗА ДОБРО ЗДРАВЈЕ
Вторник, 07 Декември 2010
Слика
ЛУДА СУПЕРМЕСЕЧИНА
Понеделник, 02 Мај 2011
Слика
10 СЕКС ФАКТИ
Среда, 23 Март 2011
Слика
БЕЗ БЛАГО ЗА ЕВРОПЈАНИТЕ
Среда, 22 Декември 2010
Слика
КАКО УСПЕВА МАГИЈАТА?
Среда, 08 Декември 2010
Слика
7 СОВЕТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА СВЕСТА
Понеделник, 05 Декември 2011
Слика
НЕПРЕДВИДЛИВА МОДА
Понеделник, 13 Декември 2010

„Цивилизацијата започна кога за прв пат некој гневен човек фрли збор наместо камен“

Зигмунд Фројд


Сваштарник


5 ЧЕКОРИ ДО ЦВРСТА ВРСКА PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 10556 пати
Петок, 16 Декември 2011 09:53

Имањето на здрави врски многу значи за секоја област во нашиот живот...Како до цврста врска?

здрава врска

Доколку има нешто што психолошкото истражување и личното искуство ни го откриваат на секого, тоа е позитивното влијание кое врските го имаат врз нашата среќа, ниво на успех и општата благосостојба.

Врските ни нудат радост, љубов и поддршка во времето кога ни е потребна. Тиe ни помагаат и да ги прошириме нашите аспирации и нивото на постигнување преку поддшка, знаење и врски. Генерално, врските ни помагаат да растеме и да станеме подобри луѓе.

Значи, без раслика дали вашиот фокус е врз интимните и љубовни врски или врз попрофесионалните бизнис врски, постојат одредени карактеристики кои ја прават секоја врска позначајна и подолготрајна.

држење за рака

Посветеност - Успехот во врските и посветеноста одат заедно. Кога сме посветени во врската ние сакаме да вложиме напор за да направиме да функционира. Поверојатно е дека ќе има план за одржување на односите и може да се развие растечко чувство на лојалност и доверба.

Кога сме посветени за партнер од било кој вид, постои посветеност и верност кои овозможуваат стабилни планови и цели за во иднина.

сочувство

Сочувство - Способноста за емоционално поврзување со другите е клучно за градењето на цврсти врски и да се има повеќе отколку само површни интеракции. Кога за другите го посакуваме тоа што го сакаме за нас самите и вистински се грижиме за нивната благосостојба, тоа ни овозможуваме неверојатна основа за формирање вистински врски.

Поврзувањето со другите доаѓа од емпатијата и грижата за нивните чувства, како што правиме и за себеси. Развивањето на сочувство и емпатија нуди голема сигурност за долготрајни врски.

среќен пар

Великодушност - Во здрава врска колку повеќе даваме толку повеќе добиваме. Желбата да се направат другите среќни и нудењето на нашата поддршка за меѓусебно помагање е спојувалка за љубовните и грижливи врски.

Великодушноста се огледува во желбата да им се даде дел од себеси кога не постои можност да добиете нешто за возврат и ова може да бара победнички став или "што е мое е и твое" менталитет. Практикувањето на оваа навика ќе создаде неверојатни придобивки за справување со конфликти и неслога.

девојка се шегува

Толеранција - Сите прават грешки и затоа поседувањето на толерантна и отворена перспектива овозможува градење на долготрајни врски. Заземањето на неосудувачки став и учењето дека ќе има разлики во мислењата му служи на целта за градење на безбедни и доверливи врски. Доколку чувствуваме дека сме разбрани и дека нема да бидеме осудени за правењето на грешки или несовршенството, можеме да бидеме нашето вистинско јас и да доживееме поголемо исполнување и раст.

романтичен пар

Љубезност - Кога се ангажираме во одредени активности на љубезност тоа е корисно за двете вклучени страни.

Љубезноста може да дојде од добар гест и правењето на услуги за другите, или преку едноставно однесување со другите со почит и правење на се што можеме за да им покажеме дека се грижиме за нив како човечки суштества. Љубезноста произлегува од срцето исполнето со љубов каде чувствуваме љубов и топлина за другите. Какво дело на љубезност можете да направите денес?

Инкорпорирајте ги овие пет карактеристики во вашите тековни врски и секогаш кога започнувате нова врска. Преку нив ќе забележите многу повеќе позитивност и заедничка корист. Врските се за здружување за заедна цел и меѓусебно помагање за да станеме подобри луѓе. Овие карактеристики може да ве водат кон таа насока.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.