RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ОБЛЕКАТА ГО ПРАВИ ЧОВЕКОТ
Сабота, 22 Јануари 2011
Слика
3 ТАЈНИ НА ПОРНО МОЗОЦИТЕ
Четврток, 03 Ноември 2011
Слика
ФОРЕНЗИЧКА ПСИХОЛОГИЈА
Понеделник, 18 Јули 2011
Слика
САМОКОНТРОЛА ЗА УСПЕХ
Среда, 02 Февруари 2011
Слика
ОСЛОБОДЕТЕ СЕ ОД СТРЕСОТ ДА ЗАБРЕМЕНИТЕ!
Понеделник, 19 Септември 2011
Слика
10 НЕВЕРОЈАТНИ ФОБИИ
Четврток, 27 Октомври 2011
Слика
ЖЕНИТЕ, ВИНОТО И СЕКСОТ
Понеделник, 14 Февруари 2011

Луѓето се многу поморални отколку што си мислат и далеку понеморални отколку што можат да си замислат.

Зигмунд Фројд


Сваштарник


ПСИХОЛОГИЈАТА ФАЌА КРИМИНАЛЦИ PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 6704 пати
Среда, 23 Ноември 2011 09:51

Професорот Дејвид Сантер најде начин да ги улови крадците...

крадец

Еден тим истражувачи од Универзитетот во Хадерсфилд разви компјутерски систем за детекција на крадецот со успешност од 10 до 20%.

Ова не се празни муабети - Сантер има 66 години и веќе 25 години им помага на полицијата при ловењето на криминалците. Но тој вели: „Не треба да мислиме дека психолозите можат да разрешат криминални случаи. Ние во тимот се обидуваме да го разбереме однесувањето на криминалците за да можеме да ги откриеме нивните стратегии кои ќе помогнат во разрешувањето на случајот.“
Се започна во 1985 година кога Сантер бил на Универзитетот во Сури и истражувал како луѓето реагираат на итни случаи како што се пожари и како ја спроведуваат евакуацијата. Работата го поврза со полицијата која во тој момент го бараше "силувачот од железничката станица" - силувач и убиец кој нападнал 18 жени во 12 месеци.

професионалци со признание
„Ми пријде еден повозрасен полицаец кој гледал документарна емисија за профилите на криминалците.“ - вели Сантер. Неговиот предлог бил ваков: „Дали можете да ни помогнете пред убиецот повторно да нападне?“. Сантер вели: „Јас во Велика Британија бев прв пат тогаш и не знаев дека психолози работат на криминални случаи. Но, од тој момент почнав да се развивам на полето на криминалната психологија.“
Потоа, Џон Дафи беше уапсен и одговараше пред судот. Сантер „помогна во неговото апсење“ преку неговото таканаречено географско профилирање „Откривање како криминалецот се движи географски и за што ги користи тие места.“ Со тоа, Сантер им даде клучни информации за движењето на криминалецот.

насилник
Со мала помош на полицијата, тие развија систем на интерактивно гео-бихевијорално профилирање. „Не работиме само ние на вакви проекти,“ - вели тој. „Но сите останати работат врз основа на просек. Ние сме конкретни. Системот ни овозможува да работиме на секој случај поединечно и пресметките се прават врз основа на еден случај.“

место каде се извршил криминал
„Станува збор за интересен развој,“ - вели Сантер. „Постојат и последици. Едната е сега за сега само теориска. Да, ние сакаме да им помогнеме не полицијата. Нашиот систем ни помага да го откриеме однесувањето на криминалците. Практичните последици? Ако е фатен еден крадец од 10, тоа е добро за полицијата. Тоа е 12% ефикасност. Со тек на време, ефикасноста ќе се зголемува. Но, нашиот прототип сеуште не е пуштен во целосна употреба. Властите ни рекоа дека има технички препреки и дека ќе има при приклучување на нашите компјутери кон нивните. Но, сето тоа може да биде средено.“  
„Британската полиција е ефикасна во споредба со другите низ светот и добро се справува со контролирање на голема група луѓе или пак убиства. Но, немаат план за стратегија. Ние им покажавме како функционира нашиот систем но никогаш не го искористивме во пракса.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.