RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СПОРТ ЗА ВАШЕ ДОБРО
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
НЕВРОНАУКАТА НОВОТО ЛИЦЕ НА ВОЈНАТА
Четврток, 09 Февруари 2012
Слика
ШЕФОТ ШТЕТЕН ЗА БРАКОТ
Вторник, 10 Јануари 2012
Слика
СО ГЕСТОВИ ДО РЕШЕНИЈА
Понеделник, 28 Февруари 2011
Слика
СТАОРЦИ И ДОПИР
Среда, 02 Март 2011
Слика
БИОЛОГИЈА НА ЗАБОРАВАЊЕТО
Понеделник, 14 Мај 2012
Слика
БИНГО ЗА СИРОМАСИ
Сабота, 18 Декември 2010
Слика
7 МИТОВИ ЗА БРАКОТ
Петок, 26 Август 2011

Каде и да одам, гледам дека некој поет бил таму пред мене.

Зигмунд Фројд


Сваштарник


ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КАЈ ПУШАЧИТЕ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 12865 пати
Петок, 18 Ноември 2011 09:56

 Терминот Емоционална интелигенција може да се дефинира како капацитетот за воочување, разбирање и регулирање на сопствените емоции...

емоционална интелигенција

...и за емоциите на другите за да се дојде до способност за разликување на емоциите и користење на оваа информација како водич за мислите и акциите на индивидуата. Една од најважните придобивки од развивањето на овој вид на интелигенција е способноста да се научи како да се стапи во меѓусебна интеракција со другите и за поефикасно соочување со променливиот социјален и културен свет.
Истражувачата група за здравје и стрес од одделот за општа, развојна и педагошка психологија на Универзитетот Алабама во Бирмингем, спроведе истражување насловено како “Перцепираната емоционална интелигенција и нејзината поврзаност со употребата на тутун и канабис меѓу студентите на универзитетот.” Целта на ова истражување се состоеше во анализа на можната поврзаност помеѓу ЕИ и употребата на тутун и канабис меѓу 133 студенти по психологија со просек од 21.5 години.

цигара
Според истражувањето, студентите кои започнале да пушат тутун или канабис на помлада возраст и кои редовно ги конзумираат овие супстанции постигнаа пониски резултати на прашањата поврзани со емоционалната регулација. Според тоа, студентите кои се понеспособни во регулацијата на сопствената емоционална состојба, почесто паѓаат во искушение да конзумираат тутин и/или канабис и редовното земање на овие супстанции е начин на компензација за овој емоционален недостаток.

чад
Нивото на емоционално разбирање исто така изгледа е поврзано со спорадичната употреба на канабис, бидејќи оние кои конзумирале помалку беа оние кои имаа највисоки скорови во оваа категорија. Со други зборови, младите луѓе кој јасно ги разбираат емоциите кои ги доживуваат, заедно со ситуациите во кои се јавуваат, се исто така оние кои конзумираат помали количина на канабис. Сепак, студијата не открива било каква врска помеѓу емоционалната перцепција и употребата на овие супстанции.

тревка
Резултатите од студијата укажуваат дека постои поврзаност помеѓу некои компоненти на ЕИ и користењето на тутун и/или канабис. Личните способности се клучен елемент во прилагодувањето на барањата на средината на секоја личност и, во прилог на активностите насочени кон спречување на првите контакти со дрогата и нивната консолидација меѓу луѓето, развивањето на ЕИ на индивидуата може да помогне за превенција на тинејџерите од искушението за земање на дрога.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.