RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Четврток, 27 Октомври 2011
Слика
СОНИШТА И ИДНИНА 1
Петок, 25 Март 2011
Слика
ЗАБРАНЕТО СОЦИЈАЛНО ОДНЕСУВАЊЕ
Вторник, 06 Септември 2011
Слика
СЕКС И ТЕЛЕВИЗИЈА, МАЈКИ И ДЕЦА
Вторник, 25 Октомври 2011
Слика
ТИН ФЕЈСБУК ДЕПРЕСИЈА
Вторник, 19 Април 2011
Слика
ОПШТ АДАПТАЦИОНЕН СИНДРОМ
Понеделник, 18 Ноември 2013
Слика
5 ПРИЧИНИ ЗА НЕУСПЕХ
Понеделник, 29 Октомври 2012

„Ако единственото нешто што го поседувате е чекан, тогаш секој проблем ви се гледа како клинец“

Абрахам Маслов


Сваштарник


МАЖИТЕ ГЛАВНА ТЕМА ВО КОМЕДИИТЕ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3428 пати
Среда, 16 Ноември 2011 09:25

Ако популарната култура е некаков показател, тогаш машкоста станува главна тема на разговор...

серија - два и пол мажи

Во една нова реклама на Мекдоналдс, еден млад брачен пар го оддложува свадбеното патување откако мажот слушнал реклама за новата понуда на Мекдоналдс. На крајот, жената во неверување вели: „Се омажив за тинејџер.“
 Шест нови телевизиски емисии се фокусираат на улогата на мажите во општеството и семејството. Трите од нив носат наслов од стилот „Последниот маж“, „Како да се биде кавалер“ и „Сите мажи“. Тука очигледно нешто се случува. Во сите овие емисии, мажите се главна тема за шеги. Притоа, се потенцираат нивните слабости, особините како што се неодговорност и детско однесување и со тоа машкоста на мажите се доведува во прашање. Промената во културните норми, промената во работната сила и подемот на жените ги фрли мажите во сенка. Сето тоа е добар материјал за снимање комедија, но е многу лошо за семејството.

маж како бебе
Иако мажите сеуште се на прво место кога станува збор за моќ и работна сила, особено во полето на науката, бизнисот и политиката, работите полека почнуваат да се менуваат. Се повеќе жени стануваат менаџерки на компании. И за прв пат, жените во Америка со универзитетски дипломи се побројни од мажите.
Една колумна за CNN, зборува за честите проблеми на мажите во денешно време: недостигот на работни места, брак и вера. Одговорите за кои се зборува во колумната се загрижувачки. Повеќето жени зборуваат дека проблемите се поголеми отколку што изгледаат. Денес жените мораат да ги спуштат стандардите за да најдат маж за себе. Младите жени се жалеа дека мажите ги забавуваат во напредокот. Една жена изјавила дека ако 60 годишна возраст е всушност 40 годишна возраст за мажите, денес таа се спуштила на 13 години.

маж во детски базен
Многу феминистки исто така не го слават падот на мажите. Жените од левичарските движења бараат да се намали улогата на мажите, но повеќето од жените сакаат способни мажи кои ќе им парираат во животот. За силни жени потребни се силни мажи (и обратно). Со тоа се зајакнува и семејството, а жените го сакаат тоа. Денес, многу мажи не знаат што сакаат.
Во развиените западни земји, мажите имаат целосно право на избор. Пред околу 100 години, мажите немаа право на никаква жалба. Денес, и покрај сите можности што ги имаат, тие се' повеќе и повеќе разочаруваат.

успешни сопружници
Да го земеме движењето Occupy Wall Street како пример. Слоганите напишани на таблите се спротивни на традиционалните идеи за машкоста. Наместо за работливост и одговорност, овие мажи бараат образование, плата и подеднаква распределба на ресурсите. Наместо самите да се снаоѓаат, почнуваат да бараат помош. Порано, животот на мажите зависеше од нивните раце, врат и мозок. Денес, владата го прави тоа за нив.
Битката меѓу зависноста и слободата отворија ново прашање: „Што значи да се биде маж на денешно време?“
Момчињата стануваат мажи преку процесот на мимеза - грчкиот збор за имитација. Момчињата се огледуваат на нивните модели - татковци, тренери, наставници и  измислени ликови. Силите на имитација се или конструктивни или деструктивни.

џим кери во комедија

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.