RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КУЛТУРАТА Е САМО ЗА МАЖИТЕ
Понеделник, 03 Октомври 2011
Слика
ВНИМАВАЈТЕ, СТРЕСОТ Е ЗАРАЗЕН
Вторник, 06 Декември 2011
Слика
ЗАВИСНИЦИТЕ - НАЈДОБРИ ЛИДЕРИ
Среда, 02 Ноември 2011
Слика
НИ БОЛКА НИ МИРИС
Среда, 13 Април 2011
Слика
БЕБИЊА И СОЦИЈАЛНА ДОМИНАЦИЈА
Петок, 11 Февруари 2011
Слика
237 ПРИЧИНИ ЗА СЕКС
Среда, 03 Ноември 2010
Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА ДОПИРОТ
Понеделник, 26 Декември 2011
Слика
ПЕРФЕКЦИОНИЗАМ: ДОБЛЕСТ ИЛИ МАНА?
Понеделник, 09 Април 2012

„После занимавање со психологија речиси пола век, мојата страст за неа е поголема од било кога“

Филип Зимбардо


Сваштарник


5 НАЈЧЕСТИ СОНИШТА КАЈ ЖЕНИТЕ PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 9503 пати
Четврток, 10 Ноември 2011 08:39

Ова се петте соништа кои жените најчесто ги сонуваат - а по нив следува и анализа за секој од нив...

сонување

Се појавувате во јавност без облека
Ако често се сонувате голи во јавност, тоа значи дека се чувствувате исплашени за нешто што моментално ви се случува во животот, а не сте спремни за тоа.

бегање од нешто

Бегате од некого
Според психолозите, ако сонувате дека бегате од некого, тоа значи дека свесно избегнувате некаков проблем, односно, бегате и се криете од нешто. Оној кој ве прогонува го означува аспектот на вашата личност кој е поврзан со карактерот, како што е на пример љубомората, омразата или чувството на лутина.

паѓање

Паѓате
Ако сонувате дека летате значи дека некои работи ви излегуваат од контрола во свесниот живот - тоа го препознава потсвеста и ви дава знаци преку соништата. Исто така, паѓањето укажува на вашите скриени чувства поврзани со некаков неуспех или инфериорност.

летање

Летате
Тука, исто така, станува збор за свесен сон кога личноста е свесна дека сонува. Ако уживате во летањето, сонот ви покажува дека имате контрола врз ситуацијата. Сепак, ако се плашите додека летате, ова покажува дека се плашите од предизвик или од нешто што треба да ви се случи.

паѓање заби

Ви паѓаат забите
Иако ви делува чудно, соништата поврзани со испаѓање на забите се директно поврзани со самодовербата. Експертите по психологија сметаат дека овој сон ги претставува нашите сопствени грижи поврзани со изгледот и начинот на кој другите не гледаат. Една друга теорија пак предлага дека овој сон сака да ни укаже дека се плашиме или се срамиме да се појавиме пред другите.

соништа


Некои психолози го сметаат сонот за една понаква состојба на свесност. Во свесна состојба, мозокот на луѓето прима импулси од сетилата кои понатаму мозокот ги анализира и интерпретира. Во свесниот живот, луѓето го подобруваат свесниот свет, додека пак во соништата, луѓето се набљудувачи на сопствениот живот.

Значењето на соништата станува се' поголемо, но психолозите сеуште дискутираат за причините за појавата на одредени соништа. Зигмунд Фројд (1838 - 1939) тврдеше дека соништата ја покажуваат ирационалната, инфантилната и социјално-неприфатливата страна на нашата личност.
Од друга страна, швајцарскиот психолог Карл Јунг (1875 - 1961) ги побиваше ставовите на Фројд тврдејќи дека соништата ги претставуваат нашите потсвесни желби за совршенство.

карл јунг

Иако не се согласувале, и Јунг и Фројд верувале дека во соништата постои симболичен јазик кој треба да се разбере за да се објасне однесувањето на луѓето. Сепак, една од целите на психоанализата при лекувањето на ментални болести останува иста како што била и порано - да се открие она што лежи подлабоко во потсвеста. И токму ова ги мотивира психолозите да ги анализираат соништата кај луѓето.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.