RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПРЕДНОСТИ НА ЕМПАТИЈАТА
Среда, 23 Јануари 2013
Слика
ДОЛГ ПРСТЕЊАК - ЗГОДЕН ДЕЧКО
Петок, 26 Август 2011
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Слика
АВАТАР ВО ЖИВО
Вторник, 01 Март 2011
Слика
ЉУБОВ ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ
Сабота, 18 Декември 2010
Слика
ЛУДА СУПЕРМЕСЕЧИНА
Понеделник, 02 Мај 2011
Слика
ТЕРАПИЈА СО ГОСПОД
Понеделник, 11 Април 2011
Слика
СУБ-РЕКЛАМИ
Четврток, 23 Декември 2010

„Цивилизацијата започна кога за прв пат некој гневен човек фрли збор наместо камен“

Зигмунд Фројд


Сваштарник


КОЛКУ СЕ САМОСТОЈНИ ТИНЕЈЏЕРИТЕ? PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3504 пати
Четврток, 22 Септември 2011 15:28

Едно ново истражување покажува дека тинејџерите меѓусебно се мерат според нивните пријатели за да ги проценат нивните прифатливи граници – и притоа ја преценуваат слободата што нивните пријатели всушност ја користат.

тинејџери

Ова се податоците од новото истражување кое беше објавено во магазинот Развој на децата.

Проширувањето на границите на сопствениот авторитет е нормална појава во развојот. Во истражувањето, истражувачите сакаа да откријат како тинејџерите одлучуваат на кои полиња сакаат да бидат поавтономни.

За да одговорат на поставениот проблем, истражувачите направија два експерименти – во првиот беа вклучени 500 млади луѓе од шесто до деветто одделение како и од средно школо; вториот експеримент беше направен една година подоцна врз истите испитаници.

тинејџерка со родители

Експериментите покажаа дека тинејџерите ги користат своите врсници како пример за да покажат на кои полиња сакаат да имаат поголема независност. Исто така, помладите тинејџери и девојчињата сакале поголема независност отколку повозрасните тинејџери и момчињата.

Се откри дека слободата на тинејџерите е предодредена од слободата на нивните врсници, истражувањето покажа дека тие ги преценуваат вистинските нивоа на слобода кај нивните врсници, затоа што претпоставуваат дека тие имаат поголема слобода.

тинејџери

„Податоците зборуваат за развојот на слободата кај тинејџерите," – вели доктор Кристофер Дадис, професор по психологија на државниот универзитет во Чикаго и лидер на истражувањето.

„Иако се зголемува потребата за покажување на сопствена слобода кај сите тинејџери, нивните искуства се различни."

„Всушност, битно е родителите да сфатат дека нивните деца немаат поставени ознаки за да знаат кои се границите на нивната слобода, и затоа се угледуваат на нивните врсници кои им служат како пример."

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.