RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПОМНИТЕ ЛИ ЛИЦА?
Петок, 26 Ноември 2010
Слика
ГЛАВАТА ГОРЕ Smile
Среда, 08 Декември 2010
Слика
КОГА ПСИХОЛОЗИТЕ "ГРЕШАТ"
Сабота, 15 Октомври 2011
Слика
ДАЛИ СИТЕ ЖЕНИ СЕ БИСЕКСУАЛНИ?
Сабота, 22 Октомври 2011
Слика
8 НАЧИНИ ДА СЕ РАСПОЛОЖИТЕ НАУТРО
Понеделник, 17 Октомври 2011
Слика
СО ВЕЖБАЊЕ ДО ПОСИЛЕН МОЗОК
Сабота, 15 Октомври 2011
Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА "ЗАДНИОТ ВЛЕЗ"
Среда, 14 Декември 2011
Слика
МАГИЧНИТЕ ПЕЧУРКИ ЈА МЕНУВААТ ЛИЧНОСТА
Понеделник, 10 Октомври 2011
Слика
МЕДИТАЦИЈАТА ГО МЕНУВА МОЗОКОТ
Среда, 21 Декември 2011

„Цивилизацијата започна кога за прв пат некој гневен човек фрли збор наместо камен“

Зигмунд Фројд


Сваштарник


ЗДРАВ ШОПИНГ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2499 пати
Вторник, 03 Мај 2011 00:00

Шопингот го продолжува животот, барем така стојат работите во Тајван.

шопингохоличарки

Мажите и жените кои оделе на дневен шопинг, живеат подолго отколку оние кои го избегнуваат шопингот, велат научниците.

Шопингот обезбедува пријателство, вежба и можност за одржување на здрав живот, велат тие.

Еден експерт од Велика Британија вели дека овие податоци “имаат смисла” затоа што шопингот вклучува физичка активност, социјална интеракција и ментална активност.

Во истражувањето кое го водеа доктор Ју-Хунг Ченг од институтот заздравство во Тајван беа вклучени скоро 2 000 луѓе на возраст од 65 години.

Податоците велат дека оние кои редовно оделе на шопинг живееле подолго од оние кои оделе да пазарат еднаш неделно па дури и поретко.

маж и жена на шопинг

Факти

- Истражувачите во Тајван испитувале 1 850 луѓе на возраст од 65 години

- Сите живееле во сопствен дом

- Испитувањето траело од 1999 до 2000 година и испитаниците пријавувале колку често одат на шопинг

- Во текот на таа година, биле следени и смртните случаи кај испитаниците.

- Кај оние кои оделе на шопинг дневно, веројатноста за смрт била за 27% помала отколку кај оние кои не пазареле толку често.

Тие сметаат дека шопингот може да е показател за доброто здравје.

жени на шопинг

„Шопингот е за многумина задоволство и ја подобрува психолошката благосостојба,“- велат тие.

„Во споредба со другите слободни активности како што се вежбите кои често бараат мотивација и инструкции од професионалец, шопингот е лесен.“

Дејвид Оливер, професор по медицина на Универзитетот во Лондон, вели дека овие податоци “имаат смисла.”

Тој вели: „Податоците од Тајван велат дека шопингот ја подобрува добросостојбата и го продолжува животот. Шопингот вклучува физичка активност, социјална интеракција со останатите купувачи и го одржува мозокот активен. Има смисла кога се вели дека шопингот е показател за подобрата физичка и психолошка добросостојба.“

шопинг кеси

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.