RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КОЛКУ ПОСТАРИ, ТОЛКУ ПОСЕКСУАЛНИ
Вторник, 18 Октомври 2011
Слика
БРОЈАТ БЕЗ ЗБОРОВИ!
Четврток, 18 Ноември 2010
Слика
ГЕНЕТСКИ ПЕСИМИСТИ
Понеделник, 17 Јануари 2011
Слика
ПРИЈАТЕЛСКА РАЗМЕНА
Сабота, 04 Декември 2010
Слика
МАШКИ ДОМАЌИНЛАК
Вторник, 23 Ноември 2010
Слика
СТАНЕТЕ ПСИХОЛОГ
Четврток, 21 Април 2011
Слика
ТОПОЛ ПИЈАЛОК ЗА ДОВЕРБА
Среда, 15 Декември 2010
Слика
ЗАБРАНЕТО СОЦИЈАЛНО ОДНЕСУВАЊЕ
Вторник, 06 Септември 2011
Слика
ДОПРИ МЕ
Четврток, 06 Јануари 2011

'Крикот' е секогаш само тоа - бука, а не музика.

Карл Густав Јунг


Сваштарник


ТЕРАПИЈА СО ГОСПОД PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 4.50 од можни 5)
прочитано 3031 пати
Понеделник, 11 Април 2011 00:00

Дали религијата треба да е дел од терапијата? Голем број на советувачи и пациенти сметаат дека треба да е.

крст и Библија

Терапијата базирана врз верата станува се популарна затоа што се поголем број на пациенти бараат советувачи со кои ќе разговараат за нивните проблеми од религиска перспектива.

Истражувањата покажуваат дека луѓето претпочитаат да се советуваат со луѓе кои ги делат нивните религиозни гледишта отколку со оние кои ги предизвикуваат. Религиозните луѓе се жалат од терапевти кои ја сметаат нивната вера за симптом а не за доблест која треба да се почитува и да се внесе во терапијата, и овој проблем најчесто се јавува кај постарите лица. Според една анкета во Америка, 83% од Американците веруваат дека нивните религиски погледи се тесно поврзани со нивното ментално и емоционално здравје. Три четвртини велат дека за нив на прво место е да најдат професионален советувач кој ги интегрира нивните вредности и религиски гледишта во самата терапија.

психијатар и пациент

Проблемот за многу пациенти е фактот дека повеќемина од нив се многу порелигиозни од нивните терапевти.

Скоро три четвртини од Американците сметаат дека целиот пристап кон животот треба да се сведува на религијата. Меѓутоа, само 32% проценти од псијиатрите, 33% од клиничките психолози и 46 проценти од општествените работници во клиниките го делат ова мислење. Поголемиот дел од професионалните терапии не се занимаваат со верата.

молитва

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.