RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
АТЕИСТИТЕ ИМААТ НАЈДОБАР СЕКС
Четврток, 01 Септември 2011
Слика
ТЕХНО МОЗОК
Понеделник, 20 Декември 2010
Слика
ДЕЦАТА ЕКСПЕРТИ ЗА ДИЈАЛЕКТИ
Петок, 24 Декември 2010
Слика
СРЕЌНИ ПО НАВИКА
Сабота, 01 Октомври 2011
Слика
БОГАТ МОЗОК, СИРОМАШЕН МОЗОК
Сабота, 25 Декември 2010
Слика
ХИЕНИТЕ НЕ СЕ СМЕАТ
Понеделник, 13 Декември 2010

„Рационализацијата може да се дефинира како себезалажување со помош на разумот“

Карен Хорнај


Сваштарник


СО АПЧИЊА ЗА СПИЕЊЕ ВО СМРТ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 8416 пати
Вторник, 22 Март 2011 23:48

Земањето лекови против несоница или вознемиреност може да го скрати животот, покажуваат резултатите од едно канадско истражување кое траело 12 години.

апчиња

Новите податоци се базираат врз испитувања врз повеќе од 14 000 канаѓани на возраст од 18 до 102 години што започнале во 1994 година и притоа се водело сметка за стапката на смртност.

Секоја втора година, испитаниците одговарале на прашања за нивната социјална демографија, животен стил и здравје. Тие исто така одговарале на прашања за тоа колку употребуваат седативи и смирувачки медикаменти како што се Валиум или други апчиња за спиење како Нитол.

маж пие апче

Кај испитаниците кои на почетокот на истражувањето пријавиле дека примаат апчиња против несоница и вознемиреност барем еднаш месечно, стапката на смртност во периодот од 12 години бил 15, 7 проценти. За споредба, кај испитаниците кои не користеле никакви медикаменти, стапката на смртност била 10,5 проценти.

„Ваквите медикаменти не се колачиња, а нивното конзумирање не е многу штетно,“ – вели истражувачот Геневив Белвил, професор на Универзитетот во Квебек.

девојка со апчиња

Откако беа земени во предвид и останатите фактори што можат да влијаат на смртноста – како што се конзумирањето на цигари и алкохол, физичкото здравје, нивото на физичка активност и симптомите на депресија – истражувачите ги поврзуваат апчињата за спиење со 36% зголемен ризик од смрт за време на овие 12 години.

Најголемата разлика на стапката на смртност помеѓу оние кои користат апчиња и тие што не користат беше анализирана кај луѓето на возраст од 55 до 64 години, и од 65 до 74 години.

смртоносни таблети

Истражувачите велат дека има бројни фактори кои можат да ја објаснат врската меќу овие медикаменти и зголемената стапка на смртност. Апчињата за спиење и за смирување влијаат врз реакцијата, будноста и координацијата, па така можат да влијаат врз падови и несреќи, велат истражувачите. Овие медикаменти можат да предизвикаат и проблеми со дишењето за време на спиењето. А некои од нив влијаат и врз централниот нервен систем дотолку што можат да го зголемат ризикот за самоубиство.

самоубиство со апчиња

„Ако ги земеме во предвид податоците од когнитивните терапии за однесувањето кои дале добри резултати при лечењето несоница и вознемиреност, докторите треба систематски да разговараат за вакви терапии со нивните пациенти. Комбинацијата од фармацевтски пристап и психолошка терапија е ветувачка стратегија за намалување на вознемиреноста и спречувањето на несоницата,“ – вели Белвил.

лекови

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.