RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
10 МЕТОДИ НА КОНТРОЛА НА УМОТ
Понеделник, 07 Февруари 2011
Слика
ADHD КАЈ ВОЗРАСНИТЕ
Вторник, 13 Декември 2011
Слика
ПЕРФЕКЦИОНИЗАМ: ДОБЛЕСТ ИЛИ МАНА?
Понеделник, 09 Април 2012
Слика
МЕ ПАЛАТ ТВОИТЕ ТОЧКИ
Вторник, 04 Јануари 2011
Слика
ЕМОЦИИ БЕЗ ЈАЗИК
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
ШТО Е СИНЕСТЕЗИЈА?
Сабота, 11 Декември 2010
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
ВОЈНИЧКО РОБОТСКА ЉУБОВ
Понеделник, 29 Ноември 2010

„Чудовиштето кое најмногу го познава и од кое најмногу се плаши едно дете е чудовиштето кое чувствува дека самото е или се плаши дека може да биде“

Бруно Бетелхајм


Сваштарник


НИКОЈ НЕ СЕ РАЃА УЧЕН PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 1.00 од можни 5)
прочитано 3439 пати
Четврток, 17 Март 2011 16:30

Дали луѓето се раѓаат со генетски предиспозиции за учење или не?

Ајнштајн

Претпоставката дека некои луѓе имаат вродена способност за јазици предизвика нови и долги дебати. На една страна беше Пинкер, теоритичар за еволуцијата, кој ги користел идеите на Ноам Чомски за да аргументира дека јазикот еволуирал преку процесот на природна селекција и дека децата се родени со генетски инстинкт за говор.

дете генијалец

Од друга страна беше лингвистот Џефри Самсон, чии теории предлагаат дека кога се раѓаме, не знаеме ништо, ама имаме способност да научиме се: „Никој не се родил учен. Но, сите сме добри ученици.“

интелигенција

Пинкер не верува во идејата дека кога децата се раѓаат се како празен лист хартија на кој може да се пишува.

книги

Во неговата последна книга „Јазикот како прозорец кон човековата природа“, Пинкер објаснува дека зборовите што ги употребуваме, глаголите и именките, метафорите и останатите граматички структури, зборуваат многу за општеството во кое живееме, како и са самиот мозок и начинот на кој тој функционира. Тој смета дека сите луѓе имаат заеднички “мисловен јазик” и проучувањето како тој функционира може да ни открие како да им дадеме мисла на работите и светот.

професор

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  

Коментари  

 
0 #1 Ne.....White Rose 21-03-2011 17:02
Nema vrska....site imat razlicni sposobnosti i kapaciteti....
Цитирај
 
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.