RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ШТО Е ДЕПЕРСОНАЛИЗАЦИЈА?
Вторник, 12 Април 2011
Слика
ЗАБРАНЕТО СОЦИЈАЛНО ОДНЕСУВАЊЕ
Вторник, 06 Септември 2011
Слика
ПРАИСТОРИСКО КИНО
Сабота, 15 Јануари 2011
Слика
ФИЛМСКО ВЛИЈАНИЕ
Вторник, 22 Февруари 2011
Слика
ДАЛИ ЖЕНИТЕ САКААТ КРЕТЕНИ?
Четврток, 17 Февруари 2011
Слика
ПАРИТЕ И СЛАВАТА СЕ НЕСРЕЌА?
Петок, 26 Ноември 2010
Слика
ЕМОЦИИ БЕЗ ЈАЗИК
Четврток, 10 Ноември 2011

„Повеќето од сликите кои ги имаме за реалноста врз кои го базираме нашето однесување всушност се темелат на посакувани искуства“

Алберт Бандура


Сваштарник


ЖЕЛБАТА ВЛИЈАЕ ВРЗ ИЗБОРОТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2845 пати
Среда, 23 Февруари 2011 20:22

Силната желба за нешто може да влијае врз целиот процес на избор кај личноста повеќе отколку што се претпоставуваше.

избор

На почетокот на едно неодамнешно истражување, група од гладни и сити доброволци имаа за задача брзо да одлучат кој од понудените 28 оброци би го одбрале со стискање на црвено или зелено копче. Гладните учесници немаа внесено храна претходните 4 часа, а ситите изеле големо парче торта веднаш откако стигнале. Во просек, гладните одбраа два оброци повеќе отколку ситите.

храна

Истражувачите подоцна испитуваа дали намалената желба има и спротивен ефект и дали вредноста на производот имала влијание врз желбата да се пробаат различни производи. На една група им беа понудени смрдливи сендвичи направени два дена претходно и расфрлани по масата. Потоа, доброволците одбираа каков сендвич би јаделе секој ден во текот на работната недела. Истражувачите открија дека гладните учесници на кои “им се гадело” од непривлечните сендвичи, имааа намалена желба за храна.

изобилство

Истражувачите објаснуваат:

„Нашата хипотеза поврзува две различни идеи. Првата е дека активната желба ја зголемува вредноста на посакуваниот објект. Втората е дека ова зголемување на вредноста има големо влијание врз тенденцијата на потрага и по друго. Нашите податоци ја поддржуваат тезата дека активната желба ја зголемува вредноста на било кој производ што може да ја задоволи самата желба: И поради ваквата голема желба, поголем број на производи се сметаат за задоволувачки кога не е понуден точно посакуваниот производ.“

двоумење

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.