RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ИНТЕЛИГЕНТЕН АЛКОХОЛ
Среда, 03 Август 2011
Слика
10 НАЈДЕСТРУКТИВНИ ОДНЕСУВАЊА 1 ДЕЛ
Четврток, 17 Февруари 2011
Слика
ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
Четврток, 14 Февруари 2013
Слика
ПРЕЦЕНЕТА СРЕЌА
Среда, 23 Март 2011
Слика
СИТЕ СМЕ МУТАНТИ?!
Вторник, 12 Јули 2011
Слика
5 НАЈЧЕСТИ СОНИШТА КАЈ ЖЕНИТЕ
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
КАКО ДА ЈА ОЖИВЕЕТЕ СТРАСТА?
Вторник, 08 Ноември 2011
Слика
10 СЕКС ФАКТИ
Среда, 23 Март 2011

„Повеќето од сликите кои ги имаме за реалноста врз кои го базираме нашето однесување всушност се темелат на посакувани искуства“

Алберт Бандура


Сваштарник


ЗОШТО СОНУВАМЕ? PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 8635 пати
Недела, 23 Јануари 2011 19:13

На организмот му е потребен одмор од целодневниот напор и затоа спиеме. Но, зошто сонуваме?

девојка сонува

Нашиот мозок е активен дури и кога патуваме  во "земјата на соништата". Телото тогаш одмора, но невролошките функции не прекинуваат.

Постојат два типа на спиење: non REM (NREM) и REM спиење. И двата типа се одликуваат со карактеристични физиолошки промени во организмот.

сон

NREM го чини 75-80% од вкупното спиење на возрасните. Тоа е таканаречено ортодоксно спиење, карактеризирано со опаѓање на метаболитичките активности, крвниот притисок и бројот на отчукувањата на срцето. Ортодоксното спиење може да се подели на уште две фази: лесен и длабок ортодоксен сон. Во лесниот сон, телото во текот на ноќта до 40 пати ја менува својата положба за циркулацијата да се одвива непречено, а мускулите да останат подвижни. Но, во длабокиот ортодоксен сон и мускулите и мозокот се крајно опуштени. Додека спиеме, обично околу пет пати преминуваме од ортодоксен во парадоксален сон.

дечко сонува

За парадоксалното спиење се карактеристични неправилното дишење и пулс, како и брзото движење на очите (REM). Повеќето сонови се јавуваат во REM фазата од спиењето. Експериментално е докажано дека луѓето можат многу точно да ги опишат соновите доколку ги разбудиме за време на ваквото спиење. Од друга страна, откако ќе поминат само пет минути од REM спиењето, сеќавањето на сонот е магловито, а доколку поминат 10 минути воопшто нема да се сеќаваат на сонот. Оние кои тврдат дека не сонуваат се оние кои не се будат веднаш по REM фазата, туку влегуваат во нова фаза на ортодоксно спиење. REM фазата трае во просек околу 15-20 минути, а потоа следи 60-90 минути ортодоксно спиење.

сонување

Спијачите кои експериментално биле лишувани од REM спиењето така што биле будени кога влегувале во оваа фаза, станувале пораздразливи и агресивни, а тешко се концентрирале. Некои од нив имале и халуцинации.

Квалитетот и квантитетот на спиењето се зависат од тоа кога кога се заминува на спиење, потоа од  периодот од легнување до станување, бројот и времето на будењата за време на спиењето, времето на конечното утринско будење и зачестеноста на дневниот сон.

дете спие

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.