RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
САМО ВИЕ ОДМОРАЈТЕ
Понеделник, 20 Декември 2010
Слика
ПРИЈАТЕЛСКА РАЗМЕНА
Сабота, 04 Декември 2010
Слика
ЗОШТО НАВРЕДУВАТЕ?
Четврток, 10 Март 2011
Слика
НАМИРИСАЈТЕ ГО СТРАВОТ
Сабота, 11 Декември 2010
Слика
ИЗГЛЕД ЗА ЛИДЕРСТВО
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТРОСЛОЈНА МЕМОРИЈА
Среда, 13 Април 2011
Слика
И ОСИТЕ ПРЕПОЗНАВААТ ЛИЦА
Понеделник, 12 Декември 2011

Никогаш не сме толку беспомошни како кога сме заљубени.

Зигмунд Фројд


Сваштарник


КОНВЕРГЕНТНО И ДИВЕРГЕНТНО РАЗМИСЛУВАЊЕ PDF Печати Е-пошта
(10 гласови, просечно 4.60 од можни 5)
прочитано 8574 пати
Вторник, 12 Март 2013 15:47

Конвергентното и дивергентното размислување претставуваат два различни начини на гледање на светот.

 лавиринт на мислата

 Оној што мисли конвергентно гледа ограничен, предетерминиран број на опции. Спротивно на тоа, дивергентниот мислител секогаш бара уште опции. Повеќето луѓе заглавуваат во конвергентно мислење, па не успеваат да ги согледаат многуте можности кои им се на располагање.

конвергентно и дивергентно размислување

Конвергентно размислување

Конвергенција е збор кој означува взаемно приближување или стремеж кон иста цел. Поимот конвергентно размислување го сковал Џ.П. Гилфорд со намера да го означи спротивното од дивергентното размислување. Означува способност да се даде „точен“ одговор на стандардизирани прашања за кои не е потребна позначајна креативност. Овој начин на размислување е карактеристичен кога треба да дадеме одговор на прашање со неколку понудени одговори (иако, во животот, честопати гледаме само два избори). При конвергентното размислување, се фокусираме на ограничениот број на алтернативи како можности. Потоа, го избираме „точниот“ одговор или однесување кое ни го нудат понудените опции.

конвергентно и дивергентно размислување 

Да дадеме пример: „Луѓето или се здрави или се болни“. Конвергентното размислување ни ги нуди само овие две опции. Па така, ако наутро се разбудите и не се чувствувате баш најдобро, тогаш мора да сте болни. Ваков тип на „дилеми“ ни биле наметнати или самите сме си ги наметнале многупати во животот.

Секако дека не треба да се негира вредноста на конвергентното размислување. Тоа е особено значајно во математиката и науката воопшто. На пример, ако треба да одговориме на прашањето „Колку е 2+2?“, секако дека би изгубиле многу време ако сме „отворени“ за други опции освен одговорот „4“.

конвергентен пентаграм 

Но, да се размислува конвергентно во сите области и за сите прашања несомнено може да ни зададе голем број проблеми и „страдања“ по точниот одговор. Како на пример ако си помислиме „На новото работно место, или ќе ми биде супер или ќе ми биде ужасно“. Ако ова се сите опции кои ги гледате, бидете уверени дека реалноста непријатно ќе ве изненади. Ќе се осудите себеси на ситуација во која слабо се снаоѓате. Ограничените опции, и само еден точен одговор, не се применливи насекаде. Затоа, треба да внимавате кога и како го користите конвергентното размислување.

ограниченост 

Дивергентно размислување

Поимот дивергенција значи „развој во различни правци“, а дивергентното размислување го отвара вашиот ум во сите насоки. Тоа ви отвара нови можности во животните ситуации затоа што ве води кон разгледување на опции кои отпрво можеби и не се толку очигледни. Како такво е во самата основа на креативното размислување и сосема спротивно на конвергентното.

дивергентно размислување 

Оној кој што размислува дивергентно бара опции, наместо да избира од неколку предодредени. Па така, во погорниот пример, не би имале само можности „болен“ или „здрав“, туку би се запрашале дали е возможна алтернативата истовремено да сме болни и здрави. Ова може да звучи контрадикторно, но само ако размислуваме предоминантно конвергентно. Дивергентното размислување ни нуди можност за откривање нови хоризонти, нови опции и ги разгледува опциите кои можеби се најблиску до реалноста.

 дивергентно размислување

Ако сте предоминантно дивергентен мислител, тогаш најверојатно тоа ви се случува спонтано и со леснотија, чувствувајќи како ви се раѓаат голем број идеи чија „точност“ ја проверувате за кратко време притоа поврзувајќи некои работи на неочекуван начин. Интересно, когнитивниот процес функционира на тој начин што кога дивергентното размислување ќе заврши, идеите и информациите до кои сте дошле ќе бидат организирани и структурирани со помош на конвергентното размислување.
Психолошките истражувања утврдиле дека високата интелигенција, иако ако е присутна ја засилува, не е гаранција за присуство на креативноста. Многу позначајна улога имаат некои личносни карактеристики кои го унапредуваат дивергентното размислување. Најважните меѓу нив се неконформизмот, љубопитноста, подготвеноста на ризици и упорноста.

 девојка во зебра шара

Запрашајте се и вие кој начин на размислување е подоминантен кај вас. Ако е тоа конвергентниот, тогаш обично во ситуациите гледате или сакате да видите ограничен број на опции наместо да бидете отворени кон нови можности. Ако тоа не е она што го посакувате, туку би сакале да ја промените тенденцијата во вашиот когнитивен процес кон дивергентна, вложете напор со вежби да го сторите тоа.

креативна задлабоченост

На пример, кога пред вас ќе се исправи некоја ситуација и треба да оформите мислење за нешто или некого, обрнете внимание дали си наметнувате ограничен број на опции или одите во ширина. Односно, обидете се да бидете посвесни за вашиот начин на размислување. Пред да донесете конечен суд, запрашајте се дали сте сигурни во тоа, па ако одговорот не е потврден, без задршка побарајте нови опции.

креативни вештини 

За да го развиете дивергентното размислување може да ви помогне и ако водите дневник, се бавите со уметност, медитирате, практикувате брејнсторминг или пак слободно пишување (пишувате што ќе ви дојде на ум во одреден временски период без оглед на граматички или печатни грешки, тема и слично). Едноставно, отворете го умот и видете каде ќе ве одведе неговата мисла!

 креативно размислување

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.