RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЗНАЕШ ЛИ ШТО СЛУШНАВ?
Петок, 17 Декември 2010
Слика
СТО ЦЕНТИ ПОВРЕДНИ ОД ЕДЕН ДОЛАР
Вторник, 09 Ноември 2010
Слика
ТРЕНИНГ ЗА УСПЕШНА ВРСКА
Четврток, 15 Септември 2011
Слика
ЗОШТО СОНУВАМЕ?
Недела, 23 Јануари 2011
Слика
ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
Четврток, 14 Февруари 2013
Слика
ШТО Е СПОРТСКА ПСИХОЛОГИЈА?
Среда, 02 Ноември 2011
Слика
ГРУПИТЕ ВЕ ОГЛУПУВААТ!?
Вторник, 21 Февруари 2012
Слика
СОНЦЕ ЗА САМОУБИСТВО
Недела, 14 Ноември 2010
Слика
КОЈА Е ВАШАТА ВИСТИНСКА ЛИЧНОСТ?
Вторник, 29 Ноември 2011

Несреќата најдобро се дефинира како разлика помеѓу нашите таленти и нашите очекувања.

Едвард де Боно


Сваштарник


ДОБРИОТ ПАРТНЕР Е И ДОБАР РОДИТЕЛ PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 3063 пати
Понеделник, 10 Декември 2012 21:19

Истиот збир на способности и вештини кои ги користиме во грижата за нашиот партнер ги користиме потоа и за грижа кон нашите деца.

  родител и дете

Истражувачите од Универзитетот во Бристол си дале за задача да испитаат како се манифестира грижата во рамките на семејството, односно како една семејна релација влијае врз друга.

Лидерката на оваа студија, Др. Абигал Милингс, изјави дека идејата на истражувачкиот тим била да види какво влијание има романтичната релација меѓу родителите врз тоа какви родители се.

заљубена двојка 

Испитувани биле 125 двојки со деца на возраст од околу 7 до 8 години, при што најпрво се утврдило каков е начинот на приврзаност кој го имаат партнерите еден кон друг. Тие исто така ги разгледувале стиловите на родителство кои ги практикувале врз своите деца, како и колкав им бил „осетот за грижа“ односно способноста да осетат што и треба на другата личност. Во една романтична врска но и во родителството, ова може да значи осет за тоа на пример ако другата личност имала лош ден, да се знае кога да се развесели и дали воопшто сакаат да бидат развеслени. Дополнително, ваквото чувство или осет, не значи само подигање на другата личност кога е долу, туку и способност да се одговори соодветно на добрите работи во животот.

заљубена двојка 

Истражувачите откриле цела низа на слични вештини од кои се состои давањето грижа низ дијапазонот на различни типови на релации, кои се карактеристични и за мајките и за татковците. Односно, ако сте способни за давање грижа и имате осет во еден тип на релација тогаш ќе го имате тоа и во друг тип на релација.

Како и да е, истражувачите откриле дека како се однесувате кон вашиот партнер не е во корелација со тоа како вашиот партнер ќе се однесува како родител. Податоците не дозволуваат да се заклучи дали нашата грижа кон партнерот е пресликана во нашата грижа за децата, или пак се работи спротивното.

татковска рака 

Според Милингс практичното манифестирање на грижа и осетливост кон партнерот, преку посветено слушање и размислување за нивната перспектива, може но и не мора да значи дека ќе ни помогне да ги подобриме овие вештини во однос на нашите деца. Сепак, треба да се направат дополнителни истражувања со цел да се утврди дали ваква асоцијација може реално да се воспостави.

 семејство

Таа, исто така, истакнува дека родителите може да имаат одлични релации со нивните деца без да имаат партнер. На нејзиниот тим му дала задача да испита во каква релација се грижата и родителството во рамки на други семејни структури. Доколку откријат дека подобрувањето на осетот за грижа во една релација го подобрува функционирањето на релациите и на други места, можеби може да се дизајнира добар програм за самопомош кој ќе им овозможи на луѓето да ги подобрат своите релации.

 семејство

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.