RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ТЕРАПИЈА СО ГОСПОД
Понеделник, 11 Април 2011
Слика
ПРЕКОГНИТИВНИ СОНИШТА
Вторник, 12 Април 2011
Слика
ПЕРЦЕПЦИЈАТА ВЛИЈАЕ ВРЗ УЧЕЊЕТО!
Понеделник, 25 Јули 2011
Слика
ДЕЛОВНИ ПОДАРОЦИ
Понеделник, 27 Декември 2010
Слика
И МАЖИТЕ МОЖАТ ДА ДОЈАТ?!?
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
ПОМНИТЕ ЛИ ЛИЦА?
Петок, 26 Ноември 2010
Слика
10 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ОРГАЗМОТ
Среда, 26 Септември 2012
Слика
АЛТРУИЗАМ ОД ВОЈНА?
Четврток, 02 Декември 2010
Слика
ОПСЕСИВНО СОБИРАЊЕ
Среда, 15 Декември 2010

„Чудовиштето кое најмногу го познава и од кое најмногу се плаши едно дете е чудовиштето кое чувствува дека самото е или се плаши дека може да биде“

Бруно Бетелхајм


Сваштарник


КОМПЛИМЕНТИТЕ ЈА ПОДОБРУВААТ ПЕРФОРМАНСАТА PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 3145 пати
Понеделник, 12 Ноември 2012 17:43

Ако сакате некој да постигнува повеќе, давајте му комплименти.

плавуша искомплементирана 

Постои еден дел од мозокот, наречен стриатум, кој се активира во случај кога некој ќе ве награди, без оглед дали се работи за кеш или комплимент.

Тим научници од Јапонија направил испитување во кое биле вклучени 48 луѓе. Од нив било побарано да научат одредена шема на движења за притискање на копчиња на тастатура и тоа да го прават што е можно побрзо за време од 30 секунди. Откако испитаниците ја научиле шемата, биле поделени во три групи. Едната вклучувала и оценувач кој им давал комплименти на учесниците, секому индивидуално, додека во втората група гледале како друг учесник добива комплимент. Третата група била составена од испитаници кои сами си ја оценувале сопствената работа и тоа го обележувале на графикон.

група за рехабилитација 

Следниот ден групите биле замолени да ја повторат вежбата. Првата група, оние кои добивале индивидуално комплименти, имала значително подобра перформанса отколку другите групи. Ова ги навело истражувачите на заклучок дека примањето на комплименти по вежбањето ја стимулира индивидуата да постигнува повеќе подоцна.

Норихиро Садато, водачот на студијата, професор на Националниот Институт за Психолошка Наука на Јапонија, вели дека за мозокот добивањето на комплимент има исто значење како социјална награда колку и добивањето награда во пари.

 пари

„Пронајдовме научен доказ дека една личност има поголеми постигнувања кога ќе добие социјална награда по комплетирањето на некоја задача. Изгледа постои научна валидност зад пораката која често се слуша, дека фалбите носат подобрувања. Давањето комплименти некому може да стане лесна и ефективна стратегија во училница или при рехабилитација.", изјави Садато.

 комплимент

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.