RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПИШТОЛ ЗА ТЕСТОСТЕРОН
Среда, 20 Април 2011
Слика
КАРАКТЕР, ШТО Е ТОА?
Среда, 23 Март 2011
Слика
ЛИЧНОСНИ ТИПОВИ А Б Ц Д
Понеделник, 30 Септември 2013
Слика
КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОД ВИНАТА?
Понеделник, 15 Август 2011
Слика
ЛИДЕРИ ЗА ВОЈНА ЛИДЕРИ ЗА МИР
Среда, 22 Февруари 2012
Слика
БРОЈАТ БЕЗ ЗБОРОВИ!
Четврток, 18 Ноември 2010

„После занимавање со психологија речиси пола век, мојата страст за неа е поголема од било кога“

Филип Зимбардо


Сваштарник


БРАКОТ И СРЕЌАТА PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 6310 пати
Понеделник, 11 Јуни 2012 21:54

Ако сте среќни како човек, тогаш бракот ве штити од опаѓање на среќата во однос на оние кои не се во брак.

 брак

Истражувањето на Државниот Универзитет на Мичиген, покажува дека иако бракот не ги прави луѓето посреќни во однос на тоа какви биле кога биле сингл, ги штити од нормалното опаѓање на чувството за среќа кое се случува во поодмината возраст.

Стиви Јап, истражувач од одделот за психологија на споменатиот универзитет смета дека во просек луѓето кои се во брак се посреќни во споредба со тоа кога не би влегле во брак. Тој, заедно со своите колеги Ивана Јанушиќ и Ричард лукас ги анализирале податоците од илијадници учесници во долготрајното национално истражување на Британија.

брачна двојка со дете

Нивната намера била да видат дали особините на личноста им помагаат на луѓето да се адаптираат покрупните настани во животот вклучувајќи го и бракот. Одговорот во суштина бил, не. Личносните карактеристики како што се совесност и невротизам не им помагаат на луѓето полесно да се справат со губење на работа или добивање на бебе.

„Истражувањата во минатото покажуваат дека типот на личноста е важен за реакциите на луѓето кон важните настани во животот. Но, ние откривме дека нема конзистентни ефекти од типот на личноста во начинот на реакција и адаптација на овие поголеми настани.", изјави Јап.

среќни постари луѓе во брак

Генрално, учесниците кои биле на слична возраст и не влегле во брак, покажале постепено опаѓање во чувството на среќа како што изминувале годините.

Врз оние пак кои биле во брак, овој тренд не влијаел. Јап истакнува дека бракот сам по себе всушност не предизвикал чувство на среќа, туку овозможил тоа да се конзервира, да биде стабилно.

среќна двојка

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.