RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали го лажете ликот во огледалото?
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЗАБРАНЕТО СОЦИЈАЛНО ОДНЕСУВАЊЕ
Вторник, 06 Септември 2011
Слика
СО ВЕЖБАЊЕ ДО ПОСИЛЕН МОЗОК
Сабота, 15 Октомври 2011
Слика
ДАЛИ САКАТЕ ВАНИЛА СЕКС?
Среда, 18 Јануари 2012
Слика
ОПШТ АДАПТАЦИОНЕН СИНДРОМ
Понеделник, 18 Ноември 2013
Слика
СИНДРОМ НА РОДИТЕЛСКА ОДБИВНОСТ
Вторник, 18 Октомври 2011
Слика
ШТО Е ТЕЛЕПАТИЈА?
Сабота, 12 Февруари 2011

„ Незрелата љубов вели: 'Те сакам затоа што ми требаш';

Зрелата љубов вели: 'Ми требаш затоа што те сакам'. “

Ерих ФромВИДОТ КАЈ ГУЛАБИТЕ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2916 пати
Среда, 27 Јули 2011 12:54

Ако треба да го препознаете криминалецот помеѓу повеќе луѓе, дали мислите дека ќе го користите истиот метод што го користат гулабите?
Ако вашиот одговор е “да”, вие сте во право.

31
Едно ново истражување покажува дека гулабите можат да препознаат лица и изрази на лица исто како и луѓето.
На гулабите им биле покажани фотографии од лица на луѓе кои имале различни изрази, некои се смееле а некои се лутеле. При еден експеримент, гулабите, исто како и луѓето, нашле начин да ги препознаат луѓето според изразите и емоциите кои ги покажувале. Во вториот експеримент кој бил клучен, задачата на гулабите била да ги препознаат луѓето или според изгледот или според изразот на лицата. На гулабите им било полесно да ги игнорираат изразите на лицето и да ги препознаат луѓето само според нивниот изглед.

emotion
„Во експериментите, многу често асиметријата кај луѓето се интерпретирала како резултат на уникатната организација на човечкото лице,“ – вели Сото. „Ние ги дадовме првите докази дека сите ‘рбетници полесно ги перцепираат лицата според оваа особина.“
„Целта на овој проект не е да покаже дека само гулабите се способни да ги перцепираат лицата исто како нас. Целта е да се потврди дека и специјалните и општите процеси на препознавање меѓусебно си придонесуваат.“
Всушност, податоците можат да им помогнат на научниците да ги преиспитаат нивните претпоставки за тоа дали уникатните човечки когнитивни процеси можат да се измешаат со други општи процеси во сложени задачи како што е препознавањето на лица.

face asymmetry
Истражувачите правеле испитувања врз гулабите затоа што тие имале одличен вид а не се слични со луѓето. Тие немаат посебен систем за процесирање на лицата, меѓутоа, сепак покажуваат сличности со луѓето откако ќе бидат истренирани да препознаваат лица. Наједноставното објаснување за ова е дека ваквите сличности се резултат на општите процеси за препознавање кои ги има и кај двата вида. Експериментот се одвивал во текот на 2009 и 2010 година.

pigeons

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.