RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СЕ СМРЗНАВ ОД СТРАВ
Понеделник, 10 Јануари 2011
Слика
10 НЕВЕРОЈАТНИ ФОБИИ
Четврток, 27 Октомври 2011
Слика
ГОРЧЛИВИ ГЕНИ
Понеделник, 01 Август 2011
Слика
НЕ ГИ ЛАЖЕТЕ БЕБИЊАТА, ЗНААТ!
Среда, 07 Декември 2011
Слика
БОРДЕРЛАЈН
Среда, 16 Јануари 2013
Слика
РЕИНКАРНАЦИЈА: МЕМОРИСКА ГРЕШКА?
Вторник, 30 Ноември 2010
Слика
СРАМЕЖЛИВИТЕ ЛУЃЕ СЕ ПОДОВЕРЛИВИ
Понеделник, 10 Октомври 2011

„Цивилизацијата започна кога за прв пат некој гневен човек фрли збор наместо камен“

Зигмунд Фројд



СУПЕР МЕМОРИЈА - БЛАГОСЛОВ ИЛИ НЕ? PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2689 пати
Понеделник, 08 Ноември 2010 01:00

Замислете како би било никогаш да не заборавите ништо. Дали е тоа проклетство или благослов?

 

мозок

Засега само четири луѓе на светот поседуваат супер-меморија. Последниот случај е со маж од јужна Калифорнија, САД, чиј идентитет научниците немаат намера да го откријат. Според весникот “USA Today“, тој до детал ги помни најголемиот број денови од својот живот, како и деновите и датите во кои се случиле битни настани. Така тврди истражувачот Лари Кахил.

Весникот исто така ја интервјуираше и Џил Прајс, жена со супер-меморија, која своите искуства ги објави во книгата “The Woman Who Can’t Forget“.

Џил Прајс

Се уште постојат непознати факти за меморијата кои научниците допрва треба да ги откријат. Овој месец открија дека една единствена мозочна ќелија може во себе да ја содржи севкупната човекова меморија, но само на краток период. За долготрајна меморија потребно е да се поврзат мозочните ќелии.

Но како Прајс не заборава ништо? “За тоа се одговорни два дела од нејзиниот мозок: Опашестото јадро, кое обично се користи за меморија при формирањето автоматизирани навики; и дел од слепоочното крило во кој се меморизираат фактите, датите и настаните. Овие два мозочни дела можат да работат заедно, на досега несфатлив начин, за да го овозможат создавањето на незаборавни врски (супер-меморија)“, изјави Кахил за “USA Today“.

помнење

Истражувачите веруваат дека доколку подобро ја разберат оваа појава, ќе успеат да изнајдат начини за подобрување на меморијата кај обичните луѓе.

супер-меморија

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.