RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СЕКС "НА ГЛАДНО"
Вторник, 15 Ноември 2011
Слика
6 НАЈТЕШКИ ТИПОВИ ЛУЃЕ
Среда, 15 Декември 2010
Слика
ДО 2030 СИТЕ ЌЕ БИДЕМЕ ТЕЛЕПАТИ
Четврток, 11 Ноември 2010
Слика
ПРОБЛЕМИ ПРИ КОМУНИКАЦИЈАТА
Недела, 15 Септември 2013
Слика
МЕДИТАЦИЈАТА ГО МЕНУВА МОЗОКОТ
Среда, 21 Декември 2011
Слика
ИНЦЕСТ
Четврток, 29 Септември 2011
Слика
КАЛЕНДАР НА ТАЖНИ ДЕНОВИ!
Четврток, 17 Ноември 2011
Слика
ФАТАЛНА СИРОМАШТИЈА
Петок, 21 Јануари 2011

„Ако единственото нешто што го поседувате е чекан, тогаш секој проблем ви се гледа како клинец“

Абрахам Маслов



ЛАДНОТО ВРЕМЕ ПРИЧИНА ЗА НАШИТЕ ГОЛЕМИ МОЗОЦИ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 2795 пати
Вторник, 18 Септември 2012 01:11

Некој го сака летото некој зимата, но кога се работи за нашиот мозок, сепак поладно значи подобро.

 ледено доба

Теориите кои се провлекуваат веќе подолг период дека леденото доба всушност има најголем придонес нашиот мозок да добие вакви размери добиваат своја потврда во две неодамнешни студии. Тие и даваат тежина на оваа претпоставка според која глобалното заладување имало голема улога во еволуцијата на нашиот мозок.

Човечкиот мозок, ваков каков што е, во денешна форма и функција, генерира огромно количество на топлина кое телото мора да го ослободи за да не настане прегревање.

 мозок во мраз

Пред десетина години, двајца научници од Харвард, Дејвид Шварцман и Џорџ Мидендорф поставиле хипотеза дека нашиот мозок во предисторијата бил намален заради топлото време. Според оваа хипотеза, луѓето неможеле да развијат големи мозоци се додека времето не станало доволно ладно. Според овие двајца биолози, трендот на ладење на земјата во последниве 50 милиони години придонел за зголемување на мозочната маса кај луѓето.

 ледена кралица

Неодамнешните истражувања на Аксел Клејдон, истражувач на климата од Институтот за Биохемија Макс Планк во Германија ја подржува теоријата за развој ограничен од температурата. Според неговиот модел, како температурата така и нивото на јаглеродниот диоксид може да влијаат врз метаболизмот на човекот, вклучувајќи го тука пред се функционирањето на мозокот.

 мозок во лабораторија

Имајќи ги во предвид неговите проучувања, Шварцман и Мидендорф пресметале дека доволно било просечната температура на воздухот да опадне за само 1,5 целзиусов степен за да ја овозможи разликата во мозокот помеѓу Австралопитекусот и Хомо Хабилисот како и меѓу Хомо Ергастерот и Хомо Еректусот, кои се најверојатни предци на модерниот човек. Ваквата промена на температурата е конзистентна со глобалното ладење во тоа време, вели Мидендорф.

 историјат на примати

Податоците за промените во температурата корелираат со големината на мозокот, велат истражувачите. Според нив, сосема е можно, токму глобалното заладување во последниве 50 милиони години да ја овозможило еволуцијата на мозокот, барем во големина, па од линијата на австралопитекусот кој има релативно мал мозок, да сме дошле до мозокот на денешниот модерен човек.

 замрзнамт мозок

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.