RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПАРАДОКС НА ИСКУШЕНИЕТО
Понеделник, 13 Декември 2010
Слика
ЦИГАРИТЕ СМИРУВААТ
Вторник, 30 Ноември 2010
Слика
РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ СО УМ И ТЕЛО
Вторник, 27 Септември 2011
Слика
СПИЕЊЕ И МЕМОРИЈА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ИДЕНТИТЕТ И КРЕАТИВНОСТ
Четврток, 28 Април 2011
Слика
ДЕПРЕСИВНО МЕЧТАЕЊЕ
Понеделник, 31 Јануари 2011
Слика
ШТО Е ПАРАПСИХОЛОГИЈА?
Вторник, 18 Јануари 2011
Слика
СУПЕР МЕМОРИЈА - БЛАГОСЛОВ ИЛИ НЕ?
Понеделник, 08 Ноември 2010
Слика
НЕ СЕ ПЛАШИМЕ ОД СМРТТА
Понеделник, 05 Септември 2011
Слика
БРАКОТ И ПРОСТУВАЊЕТО
Среда, 30 Март 2011

'Крикот' е секогаш само тоа - бука, а не музика.

Карл Густав ЈунгГЕНЕТСКА ОСНОВА ЗА КРИМИНАЛНО ОДНЕСУВАЊЕ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 5421 пати
Петок, 02 Септември 2011 16:59

Националниот Институт за правда држеше годишна конференција на која се промовираше статијата со наслов „Гентеската основа на криминалот: нова опсервација." Особено внимание беше посветено на „новите генетски маркери", но темата на статијата беше јасна: Еден мал кадар на експерти истражува како гените го зголемуваат ризикот за правење криминално дело и дали ваквите генетски карактеристики се наследни.

криминал

Постојат научници кои сметаат дека оваа претпоставка е точна. Од друга страна, постојат експерти кои не можат да ја смислат оваа идеја.

Не е потребно големо ниво на интелигенција за да се сфати дека оваа страствена идеологија водена од геномската технологија ќе предизвика оживување на генетизирањето на секоја човечка карактеристика, и кога еднаш ќе се внесе однесувањето, веднаш ќе се појави и еугениката.

гени

Ден Агин, професор по молекуларна генерика и клеточна биологија на Универзитетот во Чикаго, беше уште повеќе крут и го нарече сето тоа „уште еден пример за бесмислено новинарство од страна на луѓето кои треба повеќе да се информираат."

Во статијата беше вклучен и извадок од Трој Дастер: „Секојa ера верува дека технологијата и методологијата се подобриле, но науката сама по себе е проблематична." Оваа реченица е точна но не е целосна. Исто така, простор му беше оставен и на Стивен Пинкер, автор на контроверзната книга The Blank Slate, како и на Кевин Бивер. Бивер го придоби вниманието на јавноста со измислување на терминот "ганстерски гени" во 2009 година.

бебе криминалец

Рејн е автор на неколку студии, меѓу кои се и „Од гените до антисоцијалното однесување". Оваа статија е значајна затоа што се објаснува процесот од насловот но исто така, јасно ја потенцира важноста и влијанието на околината која влијае врз изразувањето на гените и нивното пробудување кај луѓето. Но, неговата статија не помина многу успешно. Дали е возможно истражувањата за генетските влијание да се повеќе платени отколку оние кои укажуваат дека околината има големо влијание врз неприфатливите социјални однесувања?

мајка што пуши

Во меѓувреме, се објави статија со наслов „Мозокот на суд". Станува збор за пронаоѓањето на вистинската терапија за оние кои страдаат од тешки болести како што се туморот и при тоа почнуваат да применуваат криминално однесување како резултат на нивната болест. Во статијата имаше дискусии за гените, и како околината влијае врз нив, а особено внимание му беше обрнато на хромозомот Y. Оваа статија често се користи при дискусии за врската меѓу биологијата и криминалот.

дете со лисици

Исто така, имаше една статија објавена во The Times, која тврдеше дека физичкото здравје, зависноста од дроги, личните финансии и криминалните дела зависат од самоконтролата за време на детството. Авторката на истражувањето, Тери Мофит,е позната по статијата „Улогата на генотипот во цилклусот на насилството кај малтретирани деца" затоа што го нагласува влијанието на околината врз гените.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.