RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
МАЈМУНСКА ПРОСТИТУЦИЈА
Недела, 23 Јануари 2011
Слика
ИНТИМЕН ГОВОР НА ТЕЛОТО
Четврток, 11 Август 2011
Слика
ЛОШИТЕ СОНИШТА СЕ ДОБРИ ЗА ВАС
Четврток, 25 Ноември 2010
Слика
КОЛКУ ПОСТАРИ, ТОЛКУ ПОСЕКСУАЛНИ
Вторник, 18 Октомври 2011
Слика
СРЕЌНА МАЈКА - СРЕЌЕН АДОЛЕСЦЕНТ
Среда, 07 Септември 2011
Слика
ПОВЕЌЕ СЕКС ЗА ПОСРЕЌЕН БРАК
Вторник, 08 Ноември 2011
Слика
ВИДОВИ НА СОЦИЈАЛНО ВЛИЈАНИЕ
Вторник, 30 Октомври 2012
Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА ЧЕКАЊЕТО
Понеделник, 22 Октомври 2012

„Се што не иритира кај другите може да не одведе кон подобро разбирање на себеси.“

Карл Густав ЈунгСТРЕСОТ УНИШТУВА КОРИСНИ БАКТЕРИИ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 4293 пати
Петок, 22 Јули 2011 13:20

 Иако овој податок е непознат за многу луѓе, 90 трилиони бактерии се распаѓаат во дигестивниот систем на човекот. Овие бактерии им помагаат на имуниот систем правилно да работи и да се штити од инфекции.

computer-stress1
Едно ново истражување покажува дека стресот лошо влијае врз овие добротворни бактерии и премногу го стимулира имуниот систем. Како и да е, сеуште не е откриено преку кој механизам стресот влијае врз бактериите.
Во новото истражување, Михаел Бејли се обидува да открие како стресот ги менува овие бактерии и дали се случува некоја биолошка функција која е поврзана со овие бактерии.

bacteria2

Бејли и тимот користеа глувци за да откријат како бактеријата помага при одржувањето на рамнотежа во имуниот систем. Преку серија на експерименти, истражувачите подложиле една група на глувци под стрес со тоа што ставиле еден агресивен глушец во кафез во кој имало мирни глувци.
Потоа, тиа ги анализираа биопоказателите од крвта што ја зеле од групата на глувци.
Во споредба со нормалните глувци, оние кои биле под стрес покажале две разлики: процентот на корисни бактерии паднала за 20 до 25%, а исто така се забележало зголемување на бактеријата Clostridium.

stress

Потоа, истражувачите им дале антибиотици на глувците што биле подложени на стрес, а тоа биле антибиотици кои можеле да уништат околу 90% од бактериите за многу краток период.
Притоа, ги споредија биопоказателите кај овие глувци и увидоа дека се покачиле за една петтина.
Според тоа, експериментот покажа дека бактериите се вклучени во процесот на стресот да го подготви вродениот имун систем.
Според истражувачите, следната цел е подобро да се разбере улогата што бактериите ја играат при активирањето на имуниот систем и да се открие дали постојат и други фактори што играат клучна улога во процесот.

bacteria

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.